Domov | Aktualno | Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

 Tardicionalni sloveski zajtrk že vrsto let gojimo v vrtcu Mengeš in na osnovni šoli Mengeš.

Projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki smo ga v vrtcu in osnovni šoli v sedanji obliki in na nacionalni ravni oz. vseslovenskem obsegu prvič izvedli leta 2011. Že prej pa smo ga na pobudo Čebelarske zveze Slovenije izvajali v vrtcu Mengeš. Projekt je z leti prerasel v vseslovenski dogodek, ki zaživi vsak tretji petek v novembru in se iz osnovnih šol in vrtcih širi tudi v različne druge ustanove.    

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z ostalimi partnerji vsako leto povabi vzgojno-izobraževalne in druge javne zavode, ki sami pripravljajo hrano in tudi vso ostalo zainteresirano javnost, da še posebej na dan slovenske hrane pri sestavi jedilnikov dajejo prednost lokalni oziroma slovenski hrani.

Vsako leto čebelarji skupaj z županom obiščemo vrtec v Mengšu in tako predstavimo pomen lokalno pridelane hrane.  Živila, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk –  med,  maslo, kruh, mleko in jabolko. 

Otroci z vzgojiteljicama so pripravili prisrčen kulturni program, peli so pesmi ob spremljavi harmonike in kitare. Postavili so na ogled čebelersko razstavo na kateri so prikazali pripomočke, ki jih čebelar uporablja pri svojem delu.