Domov | Aktualno | Predavanje o propolisu

Predavanje o propolisu

Propolis ali zadelavina je smolnat čebelji proizvod. Čebele ga uporabljajo za dezinfekcijo čebeljih celic v satju. 
Propolis so uporaljali tudi v ljudskem zdravilstvu.

Predavanje o propolisu


Propolis ali zadelavina je smolast
čebelji proizvod, ki so mu že v antiki namenjali posebno pozornost. Čebele ga uporabljajo za premaz notranjih sten panja za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja, zato ga imenujemo tudi zadelavina.

Propolis je sestavljen iz različnih rastlinskih smol, ki jih čebele naberejo na popkih topola, breze in na drugih rastlinah. Nabranim smolam čebele dodajo še izloček iz žlez slinavk. Čebele dodajo smolam tudi vosek, da snov postane bolj lepljiva. Barva propolisa je od zelenorumene do temnorjave, odvisno od izvora in starosti.

Številna medicinska poročila o propolisu dokazujejo, da zavira razvoj bakterij ali jih celo uničuje, pospešuje celjenje ran in pomaga pri zdravljenju vnetij. Pomembno je njegovo antibiotično delovanje, saj ne učinkuje samo na bakterije ampak tudi na različne viruse. Ugotovili so tudi, da učinkuje na nekatere vrste glivic. Pogosto ga uporabljajo pri revmatičnih obolenjih in za krepitev imunskega sistema.

Dokazano je, da propolis pri nekaterih težavah res pomaga. Predvsem ga uporabljamo pri zdravljenju slabokrvnosti, obolenj dihal in dihalnih poti, pri vnetju dlesni in ustne votline, pri zobobolu. Pomaga pri vnetju želodčne sluznice, pri vnetju debelega črevesa, pri različnih poškodbah in obolenjih kože.

Vir: Wikipedija

Predavatelj: Vlado Pušnik

Lokacija: Osnovna šola Mengeš

Datum: 8. 5. 2018