Posvet: Socialno podjetništvo v Sloveniji

ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje organizira posvet v ponedeljek, 27. maja 2013, v dvorani Državnega sveta RS posvet z naslovom Socialno podjetništvo v Sloveniji. Socialno podjetništvo v Sloveniji je kljub komaj pred kratkim sprejetemu zakonu, praksa, ki pri nas ni nekaj novega. Zato želijo organizatorji posveta najprej predstaviti razumevanje tega pojma v slovenskem in evropskem prostoru. 

Na kratko o namenu organizacije posveta:

Kaj torej razumemo pod tem terminom v Sloveniji in v širšem evropskem prostoru. Kdo je torej socialni podjetnik, kaj je socialno podjetništvo, kaj je družbena odgovornost. V prvem delu posveta želijo tudi spregovoriti o razvoju socialnega podjetništva pri nas in o smernicah razvoja v bodoče. Drugi del posveta bo posvečen predstavitvi vloge ŠENT-a na področju socialnega podjetništva in primerov dobrih praks, kjer je v prvi vrsti prizadevanje po ustvarjanju novih/raznolikih delovnih mest za težje zaposljive. To pa je za ciljno populacijo izrednega pomena, saj jim daje občutek enakovrednosti in samozavesti. Dokazano je, da je plačano delovno mesto že samo po sebi velik preventivni ukrep za razvoj duševne bolezni ali stiske. Še posebej pa je to res, če je delovno mesto prilagojeno zmožnostim osebe in je kljub temu kvalitetno in raznoliko. Primere dobrih praks bo predstavila tudi direktorica Zavoda Socio, Suzi Kvas.

Sledila bo okrogla miza in predstavitve različnih drugih socialno-podjetniških iniciativ v Sloveniji. S posvetom želijo poudariti pomen socialnega podjetništva in širšega razumevanja tega področja za ustvarjanje novih delovnih mest, večjo aktivacijo državljanov ipd.

Na koncu bodo predstavili tudi rezultate ankete o socialnem podjetništvu, ki jo je izvedel zavod ŠENTPRIMA.

Program in sodelujoči:  

10:00-10:15 Uvod: ministrica: dr. Anja Kopač Mrak, predstavnik državnega sveta.

10:15-10:30 Smernice socialnega podjetništva kot ga vidi Evropska komisija, Dolores Kores, predstavnica ekspertne skupine GECES

10:30-10:45 Predstavitev dobrih praks:
- ŠENT-ova socialna podjetja (ŠENT ustvarja raznolika delovna mesta za težje zaposljive, delovna mesta so kakovostna, ustvarjamo jih za ljudi, ne glede na njihove zmanjšane delovno-psihične sposobnosti...) mag. Nace Kovač
- JZ Socio - zavod za socialno varstvene dejavnosti, Suzi Kvas, direktorica.

10:45-12:15 Okrogla miza o vlogi posameznih akterjev v soc. ekonomiji v Sloveniji.

Sodelujoči:
- Tadej Slapnik, Slovenski forum socialnega podjetništva,
- Goran Lukič, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije,
- Jernej Štromajer, direktor Socialnega inkubatorja,
- Leo Kremžar, podpredsednik Skupnost občin Slovenije,
- Goran Forbici, direktor CNVOS-a,
- Primož Šporar, predsednik uprave Sklada 05 ,
- Peter Svetina, predstavnik ŠENT-a, Slovenskega združenje za duševno zdravje.

12:15-12:30 Predstavitev rezultatov raziskave o podpornem okolju za razvoj socialnega podjetništva v Sloveniji
- mag. Jana Ponikvar, direktorica ŠENPRIME - Zavoda za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov.

12:30-12:45 Zaključek

Zaradi lažje organizacije vas organizatorji prosijo, da svojo prisotnost (ime in priimek, organizacija) sporočite na barbara.dolnicar@sent.si ali preko telefona na 01 230 78 32 najkasneje do petka, 24. 5. 2013.

Dodatne informacije: Barbara Dolničar,
barbara.dolnicar@sent.si,
tel: 01 230 78 32

VIR: CNVOS
 

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.