4. Dan za spremembe

Zakaj ne bi tega dne izkoristili za pomoč socialno šibkim šolarjem in pri tem angažirali tudi vaše člane? Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, vas tudi letos poziva, da se priključite vseslovenski prostovoljski akciji v okviru Dneva za spremembe.

Tema letošnjega, že četrtega Dneva za spremembe, je izmenjava predmetov, s katero želimo čim več osnovnošolcem omogočiti, da se udeležijo šole v naravi.

V proti potrošniškem duhu bomo zbirali predmete, ki jih nujno potrebujemo za kvalitetno življenje:
  • kuhinjske pripomočke,
  • gospodinjske aparate,
  • pripomočke za prostočasne aktivnosti (kolo, rolerji, lopar za tenis … ),
  • druge uporabne predmete (oprema za otroke, mobitel …),
  • večje kose oblačil, ki bi jih tudi sami še nosili (bunda, plašč, torbica …),
  • knjige, priročnike …
Prav vsak med nami lahko pobrska po svojem domu in zagotovo se bo našlo nekaj takega, kar sami ne potrebujemo več, nekomu drugemu pa bi koristilo.

Kdor bo na dogodku našel kaj primernega zase, bo za izbrano odštel vsaj 0,50 EUR in s tem doniral v šolski sklad lokalne šole. Vsak organizator bo odprl Knjigo donatorjev, ki bo namenjena evidenci donatorjev in zbranih sredstev.
 
Pokažite, da imamo moč s prostovoljstvom spreminjati stvari na bolje, hkrati pa spodbudite prostovoljske akcije v svoji lokalni skupnosti!

Povežite se z lokalnimi skupnostmi in občino in skupaj organizirajte določeno aktivnost v okviru Dneva za spremembe. Povabite sokrajane, kakšno drugo društvo, organizacijo ali klub ter skupaj organizirajte tematsko izmenjavo predmetov. Prispevali boste v šolski sklad lokalne šole in socialno ogroženim osnovnošolcem pomagali, da se udeležijo šole v naravi!

Kaj lahko storite vi?
  • povprašajte svoje prostovoljce oziroma sodelavce, če bi ob vaši podpori pomagali pri pripravi akcije;
  • v kolikor delujete na področju pomoči socialno šibkim, organizirajte Dan odprtih vrat in organizirajte izmenjavo izdelkov;
  • k akciji povabite prijatelje in znance, sorodnike ali sosede, ki se vsi hitreje odzovejo, če povabilo pride od poznane osebe.
Izmenjavo popestrite s spremljevalnim programom (obisk znane osebnosti, dražbo predmetov znanih osebnosti, krajši koncert …). Z načrtovanjem svoje aktivnosti začnite že danes! Ekipa Slovenske filantropije vam bo pri tem z veseljem pomagala! Za vas je to priložnost, da se na kreativen način predstavite skupnosti in nagovorite ljudi v svoji okolici!

Za pomoč pri organizaciji smo pripravili priročnik s košarico idej in pripomočkov, na voljo pa so tudi promocijski materiali (plakati, letaki in nalepke ter spletne pasice). Priročnik in prijavnica bosta na voljo na spletni strani 13.2.2013.

Svoje predloge, kako boste v vaši občini spodbudili aktivnosti in obeležili že 4. Dan za spremembe, nam prosim sporočite čim prej, da vašo idejo delimo z drugimi. Svoje aktivnosti prijavite preko prijavnice ali po navodilih iz priročnika na spletni strani www.prostovoljstvo.org.

Za več informacij kontaktirajte Matejo Prinčič na Slovensko filantropijo (danzaspremembe@filantropija.org, 01 430 12 88 ali 051 654 726).

Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI.

VIR: Slovenska fiantropija

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.