Utrinki iz izobraževanja o pripravi prireditev

V Trzinu smo v okviru Stičišča NVO osrednje Slovenije organizirali izobraževanje namenjeno predstavnikom nevladnih organizacij o pripravah prireditev. Vedno aktualna tema za nevladne organizacije, ki letno organizirajo številne prireditve in nam popestrijo vsakdan, je privabila predstavnike turističnih, športnih, planinskih društev, gasilcev in drugih nevladnih organizacij.

Organizatorji prireditev iz NVO so se tako seznanili s postopki prijave javnih prireditev in pridobitvijo vseh potrebnih dovoljenj za njihovo izvedbo. Zanimanja je bilo veliko, saj so temo predstavili predstavniki inštitucij, ki so pristojni za izdajanje dovoljenj in so lahko odgovorili tudi na konkretna vprašanja in dileme udeležencev. Kaj je potrebno pred izvedbo prireditev urediti in kdo je pristojen za določeno področje so predstavili: Barbara Baša iz Občine Moravče, Dušan Žnidaršič iz Policijske postaje Domžale in Urša Ravbar iz UE Domžale.

Iz Združenja SAZAS so o obveznostih organizatorjev ob javni uporabi glasbenih avtorskih del spregovorili Janez Hvale, Matjaž Vlašič in Olga Golob Wertl. Razjasnile so se marsikatere dileme glede obračunavanja. Zastavilo pa se je tudi vprašanje ali je Pravilnik o javni priobčitvi glasbenih del (Ur. l. RS št. 138/2006) na podlagi katerega se obračunava višina avtorskega nadomestila veljaven, saj naj bi bil ta zavrnjen s strani sodišča. Po naknadnem odgovoru Jana Pečarja iz pravne službe SAZASA so ti pojasnili, da si sodna praksa na Okrožnem in pa Višjem sodišču v Ljubljani ni enotna, tako da se Združenje SAZAS nikakor ne strinja z izjavo, da je Pravilnik sodišče zavrnilo in dokler se o zadevi ne bo izreklo Vrhovno sodišče RS na SAZASU vztrajajo pri pravilnosti in veljavnosti objavljenega Pravilnika. 

Vsekakor pa so spodbudna novica za društva podpisani sporazumi s SAZAS-om o uporabi glasbenih avtorskih del iz repertoarja združenja SAZAS v obliki javnega izvajanja glasbe v okviru kulturne dejavnosti, ki jo izvajajo kulturna društva in upokojenske kulturne skupine. Ti poleg popustov pri zaračunavanju nadomestil za avtorske honorarje predvidevajo v celoti oproščeno plačila eno prireditve, na kateri se predstavi celoletno delo društva. Načeloma velja sporazum za društva, ki so članice podpisnic, vsako od teh društev pa bo v skladu z omenjenim sporazumom moralo skleniti tudi individualno pogodbo s SAZAS-om.

Udeleženci so bili z izobraževanjem zadovoljni, zaradi omejitve prostora pa se na žalost izobraževanja niso mogli udeležiti vsi zainteresirani. Zato tudi v prihodnje naprošamo vse, ki se prijavijo na naše dogodke in se jih ne morejo udeležiti, da nam to sporočijo in tako odstopijo mestu nekomu drugemu.
 

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.