Vabljeni k akciji iskanja divjih odlagališč v marcu 2011

Ekologi brez meja znova vabijo prostovoljce, da se pridružijo boju proti nelegalnemu odlaganju - tokrat potrebujejo popisovalce divjih odlagališč v vsaki slovenski občini. Prostovoljske popise divjih odlagališč bodo Ekologi brez meja organizirali vsako pomlad, prvo že v marcu 2011. Za vse popisovalce bodo februarja 2011 po večjih krajih v Sloveniji organizirana srečanja, kjer bodo izvedeli vse potrebne informacije in osvojili vse veščine za popis divjih odlagališč.

V čem je pravzaprav težava? Ni bila ena akcija dovolj? Žal ne. Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je bila nekaj posebnega. Več kot 270.000 ljudi se je združilo, povezali so se za skupno dobro, prevzeli odgovornost za svoj kraj in pokazali, kako uspešni so lahko, kadar se vsi borijo za isti cilj.

Prostovoljske čistilne akcije pa kljub mnogim pozitivnim učinkom problematike divjih odlagališč ne morejo trajno rešiti. Tudi če bi lansko akcijo ponavljali v nedogled, bi problem divjih odlagališč ostajal. Ljudje ne spremenimo navad v enem dnevu, odpadki se kopičijo, mnogi zopet in še kar na divjih odlagališčih. Zato je potrebno začeti učinkovito delati na tem, da do nelegalnega odlaganja sploh ne bi prihajalo. S tem namenom je med aprilsko akcijo nastal prvi vseslovenski register divjih odlagališč.

Divja odlagališča - trajna zadrega občin in države
Čeprav so divja odlagališča tako zelo moteča za vse nas, pred aprilom 2010 marsikatera slovenska občina ni imela popisanih divjih odlagališč na svojem območju, zato tudi ni bilo mogoče pripraviti načrta za spopad z nelegalnim odlaganjem. Čeprav sta tako popis kot ustrezni sanacijski načrt za občine po zakonu obvezna, je tako stanje razumljivo. Za pripravo kakovostnega načrta je potrebno redno popisovati divja odlagališča, to pa je drago in zamudno. Redko katera slovenska občina si to lahko privošči.

Prostovoljci s popisovanjem divjih odlagališč lahko pomagajo, da se problematika divjih odlagališč končno reši. Prostovoljske popise divjih odlagališč bodo Ekologi brez meja organizirali vsako pomlad, prvo že v marcu 2011. Za vse popisovalce bodo februarja 2011 po večjih krajih v Sloveniji organizirana srečanja, kjer bodo izvedeli vse potrebne informacije in osvojili vse veščine za popis divjih odlagališč.

Pridružite se lahko tako, da na popis@ocistimo.si sporočite, v kateri občini si želite popisovati. Ne boste sami - svojo pomoč pri spomladanskem popisu je ponudilo že preko 150 prostovoljcev.

Več informacij tukaj.

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.