Domov | Koledar dogodkov | AZORI - Evropski raj sredi ...

AZORI - Evropski raj sredi oceana / ODPOVEDANO

18. maj 2022, ob 18.00 uri
Kraj dogodka: Spletno predavanje

Zaradi nesreče predavateljica ne bo mogla izvesti predavanja. Nov datum predavanja bo objavljen naknadno. Hvala za razumevanje.

Komaj vidni na zemljevidu, na trojnem stičišču severnoameriške, evrazijske in afriške plošče, so se mi Azori zdeli popolna destinacija, za izgubo tal pod nogami in polet na sredo oceana. Pa pojdimo!

Azorski otoki se delijo na 3 skupine otokov: zahodna otoka Flores in Corvo, centralne otoke Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico in Faial ter zahodna São Miguel in Santa Maria. Turistično najbolj priljubljeni glavni otok São Miguel je poln življena, z neverjetnimi jezeri, edino evropsko plantažo čaja, možnostjo namakanja v termalnih vrelcih in odlično kulinariko. Večina turistov si ogleda le ta otok ali pa nadaljuje pot na otok Santa Maria.

Nas pa pot zanese na sever, na otok Flores z najkrajšo letalsko pristajalno stezo v Evropi in z le okoli 4 000 prebivalci. Oceanu družbo na obzorju dela le sosednji Corvo in ob hudi oceanski nevihti in prekinitvi vseh povezav se nenadoma zavemo, da smo res odmaknjeni od vsega. Ilha do Flores nas poln neokrnjene narave, neverjetnih slapov popolnoma prevzame, občutek povezanosti med domačini pa na nas naredi močan vtis. Življenje tu nas popelje v čas piratov in mogočnih ladijskih flot, ki jim je bil Flores zadnja postojanka na poti proti novemu svetu. Nekateri ocenjujejo, da v globinah ob obalah Floresa leži največ potopljenih ladij in njihovih zakladov.

Sosednji Ilha do Corvo je najmanjši otok, v bistvu ena sama Caldeira (ostanek vulkana), z le enim mestom Vila do Corvo z nekaj 400 prebivalci. Zaradi nevarnosti plovbe ga lahko žal opazujemo le od daleč.

Prevzeti od krajev, kjer se čas ustavi, se čez 2 leti vrnemo nazaj. Tokrat že takoj nepredvideno pristanemo na drugem otoku in se ob zmedenih turistih le nasmehnemo. Kakor pravijo domačini, tu gre življenje z vremenom, vsak dan ima štiri letne čase in zato nikoli ne veš kam te zanese pot. Ilha do Faial, ki se po velikosti primerja s Floresom, je s prijetnim pristaniškim mestom Horta pravi biser celinskih otokov. Tu se srečajo svetovni morski popotniki, ki pred izplutjem na pristaniška tla za srečo pri plutju narišejo prečudovite barvne slike. Nujni #mustdo pa je tudi pohod okoli Caldeire, s čudovitim razgledom na sosednji Montanha do Pico (2351 m, najvišji vrh Portugalske) za pogumne pa tudi spust vanjo in ogled notri ležečega jezera. Z vulkanskim pepelom se obdamo pri Vulcão do Capelinhos, kjer je po vulkanskem izbruhu leta 1957 nastalo novo območje otoka, prejšnji svetilnik pa se po zasutju le postopoma odkriva.

Trajekt nas popelje na sosednjega Ilha do Pico, imenovanega tudi "črni otok", kjer se izgubimo v poplavi vinogradov in črno-rdečih hišic, se približamo vrhu Pica, odplujemo na opazovanje delfinov in kitov ter doživimo sončni vzhod ob svetilniku.

S trajektom se odpravimo na večurno vožnjo do naslednjega otoka - Ilha do Terceira. Tukaj nas domačini že kmalu seznanijo, da "tourism is a new thing" in ob "caffe com leite" in pivu Brianda kmalu zvemo vse o teku pred biki, v nekem trenutku pa tudi skoraj pristanemo na poroki. Terceira je polna bogate zgodovine, kar se odraža tudi v glavnih mestih Angra do Heroismo in Praia da Victoria. Odmaknjenost prebivalcev je vplivala tudi na njihovo vero, saj je Culto do Divino Espirito Santo (kult božanskega Svetega duha) močno odmaknjen od originalne krščanske vere. Njihove cerkve so barvite, v modrih, rdečih, zelenih in rumenih barvah, na vseh pa se krasi krona. Terceira se pretežno ukvarja s kmetijstvom, tako da se ob vožnji med čredami krav kaj kmalu naučimo tudi pastirskih vzklikov. Ob obisku jam in termalnih vrelcev ter dih jemajočem pogledu na otok iz Miradouro da Serra do Cume se s cmokom v grlu odpravimo nazaj na Portugal Continental.

Azorski otoki so veliko več kot samo "Havaji Evrope". Ob potovanju smo za prebivalce otokov kmalu postali domači, saj jih večina ne potuje med otoki in zato z veseljem slišijo kakšno prigodo iz drugega otoka. Med Azorčani krožijo šale na račun obiska otoka Corvo, saj je nanj zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer res težko priti. Na pol poti med Severno Ameriko in Evropo, so Azorski otoki preplet neštetih kultur in unikatni že sami po sebi pa tudi neverjetni različni med sabo.

Obrigada Azores, vsekakor se še vrnemo!

Predava Darja Gačnik.

Predavanje je brezplačno in bo potekalo preko Zoom aplikacije.
Prijava na povezavi: https://forms.office.com/r/ff4FWTzgNG
Po prijavi vam pred dogodkom pošljemo Zoom povezavo.