Domov | Aktualno | TOKOVI PRIHODNOSTI

TOKOVI PRIHODNOSTI
Cilj Opis projektna Tokovi prihodnosti:


Cilj projektna so nam ozaveščeni in aktivni mladi.

Društvo AIA – Mladinski center Mengeš sodeluje z Zavodom REVIVO, ki je vodilni partner pri projektu.

Cilj projekta Tokovi prihodnosti:


Cilj projekta so nam ozaveščeni in aktivni mladi, ki medsebojno sodelujejo in spoštujejo naravo in njene vire. Naredili bomo nov korak naprej v zavesti ljudi, da ohranjanje narave ni naloga peščice strokovnjakov, temveč odgovornost vsakega posameznika.

Aktivnosti v projektu Tokovi prihodnosti

Skupaj z vami bomo pripravili razstavo o najpomembnejših rekah porečja Kamniške Bistrice in spoznali kako so se reke spreminjale v zadnjih 200 letih in kaj so bili razlogi, da je prišlo do takšnih sprememb. Vključili bomo zgodbe, fotografije in misli lokalnih prebivalcev ter razstavo prilagodili območju kjer bo razstava potekala. Številne informacije bodo iz razstav bodo zbrane v Katalogu razstave.
Tekom projekta bomo organizirali 5 delavnic, kjer bodo glavne teme:

– zaposlitev žensk – nekoč in danes;
– boj žensk za naravo;
– mladi, ki zahtevajo bolj trajnostno upravljanje narave in voda v Mengšu;
– delovanje žensk v lokalni politiki
– o zelenih spremembah za boljši jutri.

Poskrbeli bomo za nepozaben enodnevni dogodek, poznan kot EkoReka, na katerem boste našli nekaj prav vsi:

– zanimivo okroglo mizo;
– Ribji poligon za otroke;
– Naravoslovne delavnice;
– Projekcijo filma na temo rek;
– In še in še…

Poskrbeli bomo tudi za naše najmlajše, saj bomo prevedli otroško knjigo o jegulji Ann. Z zgodbo bomo otrokom predstavili sicer zapleten in tudi v znanstvenih krogih skrivnosten razvojni krog jegulj.

AKTIVNOSTI V PROJEKTU

Tokovi prihodnosti – s pogledom v preteklost

Slovenske reke imajo danes povsem drugo podobo kot so jo imele v preteklosti. Na njihov današnji izgled vpliva naše življenje ob rekah, kot tudi dejavnost reke same. Za veliko sprememb smo krivi ljudje z različnimi posegi in idejo, da reke ukrotimo. Generacije pred nami pa so z rekami znale živeti, zato je bilo življenje ob rekah zelo drugačno od današnjega.

Ljudje smo vse bolj ozaveščeni o pomenu rek in v Zavodu Revivo si želimo obuditi miselnost, da so reke tudi dragocen vir življenja. Nekateri se boste spomnili dogodka EkoReka v Mengšu, naravoslovnih delavnic, predstavitve vodomernih naprav FreeStation, filma Pšata – tok življenja itd. Letos načrtujemo nove aktivnosti s projektom »Tokovi prihodnosti«, kjer bomo združili moči Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. V tem projektu želimo, poleg ostalih aktivnosti, o katerih vas bomo obveščali, predstaviti lokalne reke skozi zgodovino. Preslikati želimo čas izpred 200 let, dogodke v tistem času, kako so naši predniki živeli z njimi in kako danes z njimi živimo mi. V Galeriji Domžale bomo maja na Svetovni dan rib selivk (World Fish Migration Day), odprli prvo od osmih potujočih razstav s tematiko naših okoliških rek. Vabimo vas, da se vključite v pripravo razstave. Iščemo pomoč pri slikovnem materialu, torej da nam posredujete fotografije, ki so bile posnete ob lokalnih rekah in potokih. Dobrodošel je vsakršen slikovni prikaz, ki odslikava življenje, biotsko raznovrstnost, delo in dogodke ob rekah v preteklosti. Iščemo pa tudi spomine in družinske zgodbe ali prigode povezane s temi rekami. Pa naj bo to brskanje po tolmunih za ribami, lovljenje rakov po strugah, padec s kolesa v reko ali prvi poljub. Material bomo hvaležno in smiselno vključili v razstavo. Ob poslanem materialu nam prosim pripišete kdaj (vsaj letnica ali obdobje) in na kateri lokalni reki ali potoku je dogodek/zgodba/fotografija nastala. Pripišite tudi avtorja ali lastnika slikovnega gradiva, da ga bomo lahko ta podatek na razstavi navedli. Vsako dodatno pojasnilo po vaši presoji je dobrodošlo. Razstavo z vašimi fotografijami si boste lahko ogledali v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Komenda in Vodice. O natančnih datumih in lokacijah vas še obvestimo.

Material in informacije zbiramo do petka, 15. aprila. V popoldanskem času lahko pustite gradivo v AIA – Mladinskem centru Mengeš na Slovenski cesti 28 ali v Knjižnici Mengeš (Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš) oziroma nam ga (v elektronski ali fizični obliki) posredujte na eva.horvat@ozivimo.si ali z navadno pošto na naslov Zavod REVIVO, Staretova ulica 1, 1230 Dob.

Ne pozabite pustiti tudi svojih kontaktnih podatkov, da vam bomo vaše originale, s skrbnim ravnanjem, po reprodukciji lahko vrnili. Sodelujte pri skupnem spoznavanju naših rek.

Dodatne informacije dobite na številki 070 732 070 (Blanka Tomšič) ali 041 419 408 (Eva Horvat).

Povezave na spletne strani:

ozivimo.si/Tokovi

evreka.si/aktivnosti


Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.