Domov | Zgodilo se je | 18.TABOR V TURNŠAH: V ...

18.TABOR V TURNŠAH: V DEŽELI EGIPČANOV

V organizaciji Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik že osemnajstič zapovrstjo poteka tabor, ki so ga letos poimenovali »18. tabor – V deželi Egipčanov.« Štiridnevnega tabora, ki poteka v Turnšah, se udeležuje 43 otrok v starosti med treh in petnajst let. Nad njimi pa bdi trinajst vodnic in vodnikov.

S tovrstnim taborom, ki udeležencem pričara štiridnevno dogodivščino, so začeli pred osemnajstimi leti. Urška Kovač, taborovodja in Katja Jeraj Kolenko, starešina, nam povesta, da tabor organizirajo vsako leto na začetku počitnic, udeležijo pa se ga večinoma otroci iz domžalske občine, nekateri pa tudi iz drugih občin. Večina otrok, ki se udeleži tabora, predvsem tisti najmlajši, so prvič od doma. Ker imajo vsako leto izredno pester program, otroci tudi nimajo časa razmišljati o domu, saj se skozi ves dan nekaj zanimivega dogaja. »Razen ob večerih se zgodi, da si kakšen malček zaželi stiska«, nam pove Katja Jeraj Kolenko in doda: »Najmlajšim udeležencem vsak večer v brunarci beremo pravljice. Pri tem jih veliko zaspi, zato jih moramo znositi v šotore.«

Tabor pa ima vsako leto drugačno rdečo nit. Letos je tabor egipčansko obarvan. Otroci tako spoznavajo egipčansko kulturo. Seveda pa otrokom na taboru predstavljajo tudi taborniške veščine, kako se obnašati v naravi, orientacija … Preden smo jih obiskali so ravno zaključili z lovom na zaklad …
V času našega prihoda so se otroci seznanili in preizkusili v sabljanju, ki so jim ga predstavljali člani sabljaškega društva. Dan prej jih je obiskala enota reševalnih psov iz Logatca. Do nedelje, ko bodo zaključili s taborom, pa jih čaka še marsikatero presenečenje.

Vsi, ki so se kdaj udeležili tabora, se nanj izredno radi vračajo vsako leto. Mnogi, ki so se v preteklosti udeleževali tabora, pa so danes že vodniki. Kot nam pove Jeraj Kolenkova so vsi, ki sodelujejo pri organizaciji in izvedbi tabora, prostovoljci in vsi so bili nekdaj udeleženci tega tabora.

Udeležence tabora sta obiskala tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar in predsednik Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik, Jani Jeraj. Ogledala sta si njihove aktivnosti ter nato sodelovala pri spuščanju zastave. Na sredi tabora imajo namreč postavljen velik drog, na katerem plapola slovenska zastava. Dvig in spust zastave pa zbrana druščina vsakokrat pospremi s petjem slovenske himne.

Z vsakoletnim taborom in vsem kar se dogaja na tem taboru, Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik poskrbi, da udeleženci doživijo pravo zgodbo in dogodivščino, ki jim zagotovo še dolgo ostane v lepem spominu.
Povprašali smo kar nekaj udeležencev tabora o vtisih. »Super je«, so dejali vsi v en glas in odhiteli na večerjo, kjer jih je čakala pizza iz krušne peči, ki jo imajo pred brunarico na taboru … 

Avtor: Miha Ulčar; objavljeno na spletni strani www.domžalec.si