Domov | Zgodilo se je | Zimska pravljica 2009 na ...

Zimska pravljica 2009 na Hribarjevem hribu

Zima, zima bela v Turnšah se dela,
gor na hribu top brni,
sneg že naokrog prši,
so si konec decembra prepevali otroci v Turnšah in Češeniku.

Kot že nekaj sezon zapored smo člani Smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik tudi to sezono pred pričetkom hladnejših dni skrbno pripravili okolico smučišča na Hribarjevem hribu. Pela je kosilnica, sekale so sekire in očistila se je okolica.

Ko so pred novim letom nastopili hladnejši dnevi, so se skupaj s topom tresli prostovoljci, ki so prebedeli veliko noči ob spremljanju delovanja snežnega topa in se greli ob prasketajocem ognju v »Hribarci«.

Naposled je napočil trenutek, ko je bilo potrebno z narejenim snegom enakomerno preplastiti smučišče. To nam je uspelo s pomočjo malega teptalca snega, ki nam ga je občina Domžale dala v uporabo.

V petek 9.1.2009 je bilo na veselje spremljajočih otrok iz okoliških hiš vse pripravljeno na pričetek nove smučarske sezone. V popoldanskih urah je bil opravljen še zadnji pregled reduktorja, pregled električnih inštalacij in priprava razsvetljave smučišča. Poskrbeli smo za ustrezno napeto vlečno vrv in varnostne ograje ob smučišču. Sledil je še pritisk na zeleno tipko in zabrnel je motor, zavrtelo se je pogonsko kolo in prvi smučarski navdušenci, otroci iz okoliških hiš, so se prvič v tem letu peljali z vlečnico in vijugali po beli snežni površini sredi rjavo-zelene zimske okolice. Veselje je pod reflektorji trajalo še pozno v noč.

S soboto, 10.1.2009, se je tudi uradno pričela smučarska sezona. Že z 12.1.2009 pa se je pričel prvi smučarski tečaj. Ob pomoči učiteljev smučanja, članov Smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik in nekaterih staršev smo prvič na smuči postavili 20 otrok, svoje smučarsko znanje pa je nadgradilo 5 otrok. Otroci so pridobljene spretnosti prikazali na zaključni tekmi 16.01.2009. Zmagovalci so prejeli kolajne, vsi ostali udeleženci, ki so bili malo počasnejši, pa so prejeli diplome. Na koncu smo pripravili manjšo zakusko in prekrasen ognjemet.

V organizaciji smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik je bilo 24.01.2009 na smučišču Rudno v Selški dolini izpeljano tudi že tradicionalno tekmovanje v veleslalomu za pokal KS Dob.Tokrat nam je služilo tudi vreme, zato je bila tekma izpeljana v krasnem vzdušju z obilico dobre volje in tekmovalnosti.

Konec meseca januarja nam jo je zopet zagodlo vreme z odjugo in dežjem, tako da trenutno smučišče ne obratuje. Začetek februarja je okolico pobelil z naravnim snegom, vendar vremenski obeti ne kažejo na dolgo smučarsko sezono na edinem smučišču v okolici Domžal.


Priprava smučišča je bila izvedena pod taktirko trenutnega vodstva smučarske sekcije. Pri samem delu pa je stalno oz. občasno sodelovalo večje število članov TRD Turnše – Češenik, ki jih na njihovo željo v tem članku ne navajamo, se pa vsakemu posebej in vsem skupaj zahvaljujemo za pomoč.


Člani Smučarske sekcije s prostovoljnim delom v svojem prostem času skušamo zagotoviti veselje okoliških otrok na snegu, ki nam ga mati narava v zadnjih letih noče in noče nakloniti. V veselje nam je opazovati iskrice v otroških očeh in njihovo veselje, ko vijugajo po beli strmini. Upamo, da bomo tudi v prihodnosti lahko zdržali tempo dela in glede na planirane prostorske spremembe zaradi gradnje cest uspeli ohraniti »naše smučišče« ter s tem omogočili zimske radosti vseh otrok v naši okolici.


Upravni odbor smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik