Domov | Zgodilo se je | Slamnikarski muzej

Slamnikarski muzej
Miha
Bil mi je všeč strojček s katerim so likali žito. Slamo so v vodo namočili, da se ni lomila. Dobivali so se skupaj in se imeli luštno. Različni slamniki so mi bili všeč, več modelov.


Matej
Všeč mi je bilo, ker so bili v vitrini različni slamniki, cekarji so bili pisani. Slamnik je za poleti za nosit. Všeč mi je bilo, da je povedal, da so bile tovarne bogate. Kitke so delali s 4 ali 7 slamcami.


Maja

Zelo mi je bilo všeč, kako so delali včasih. Bi si kar klobuk vzela. Probala sem kitko delat iz sedem slamic. Gospa je pokazala kako nadaljuješ, če ti zmanjka slame. Joži je naredila kavbojski slamnik po modelu. Res mi je bilo vse všeč.


Marica

Kitke so mi bile všeč in slamniki. Gospa je slamnik delala, film mi je bil tudi všeč. Nisem si veliko zapomnila.


Matic

Prvič sem bil v Slamnikarskem muzeju. Všeč mi je bil film. Včasih so na roke delali slamnike in cekarje. Potem so stroje dobili. Je bila moderna tovarna. Vmes so se pogovarjali. Ga. Milka je pokazala, kako se kita dela. Zanimivo je bilo, ko je ga. Joži naredila kavbojski slamnik. Pomerila ga je na glavi. V vitrini so bili slamniki in cekarji. Grb in zastava sta nekaj posebnega, imajo slamo v grbu. Moja soseda je delala v tovarni Univerzale slamnike. Všeč mi je bila skupinska slika. Cel muzej mi je bil všeč, od vrha do tal.


Bruno

Predstavili so domžalski nogometni klub. Včasih je bilo čisto drugače. Vse je bilo dobro. Cekarji in slamniki. V filmu so pokazali tovarno Helios. Vsi so bili prijazni. Še nikoli nesem bil tam.


Primož

Slikal sem se s kapo. Sandra je slikala. Imeli so peč za slamnik. Joži je šivala. Bilo je lepo.


Darja

Joži je okrog šival, pa pritisnila. Na steni so bili drugačni slamniki. Pokazali so pečenje slame. To je meni težko. Klobuk je dal v vodo in stisnil slamnik, da je lepo držal. Prvič sem šla gledat. Skupaj smo se slikali.


Kristina

Gledali smo film o Domžalah. Gledala sem vzorce, kite in barve. Všeč mi je rdeča barva. Delala sem kite iz slame. Bila je gužva, ni bilo prostora, je bilo treba čakat. Milka me ni razumela. Videla sem različne izdelke iz slame, košare, zvončke in podobno. Različno motivi so bili. Joža je pokazala šivanje klobuka. Bila sem žejna. Ne vem če mi je bilo všeč.


Marjan
S kombijem smo se peljali dol. Vreme je bilo lepo. Šli smo na Volčji Potok. Slamnika ne bi nosil. Tudi delal ga ne bi.


Zoran

Slamnik mi je bil všeč, kako so delali včasih slamnike. Razstava je bila luštna, pa slike po steni. Stiskalnica je bila za stiskat slamnik. Šivalni stroji so bili. Tudi pri mami je en star šivalni stroj.


Stanka

Vidla sem film, Volčji Potok je bil na filmu. Vidla sem slamnik. Moja mami je šivala. Ati je slamnik imel, ko je bilo vroče. Sandra je slikala. Slamnik je gospod dal v peč.