Domov | Aktualno | Vodiškarjeva eko kmetija

Vodiškarjeva eko kmetija

 


Projekt VGC (večgeneracijski projekt) smo v mesecu avgustu zaključili z ogledom Vodiškarjeve ekološke kmetije in muzeja, kmečke hiše v Nevljah.
Lastnica in oskrbnica gospa Iris nas je doživeto popeljala po hiši s slamnato streho, katere najstarejši del šteje častitljivih 500 let. Na vhodu nas je pričakalo zakurjeno kurišče črne kuhinje in ni se bilo težko prestaviti 100 let nazaj. Naša dekleta in fantje so aktivno sodelovali pri obujanju spominov in pokazali, da se lahko drug od drugega še veliko naučimo. Črna kuhinja, krušna peč, metrga, bohkov kot, butare, sklednik…. Vse to smo si z veseljem ogledali.
Po ogledu stare hiše smo se sprehodili po lepo urejeni ekološki kmetiji. Navdušil so nas zanimiv kurnik s 70 kurami, ekološka trgovinica z domačimi izdelki in stari kočiji, ki svoj svetli trenutek še čakata. Gospa Iris nas je postregla še z domačim sokom in nam podarila sveža jajčka za našo malico.
Po prijetno naporni urici na kmetiji smo se posladkali še s sladoledom na kamniškem bazenu in se polni spominov za nazaj in naprej vrnili na Loke.