Domov | Aktualno | Tradicionalen slovenski zajtrk

Tradicionalen slovenski zajtrk

 


Tradicionalni slovenski zajtrk so sodelujoči partnerji prvič organizirali pred desetimi leti, vse od takrat pa so projekt posvojili slovenski vrtci in osnovne šole ter različne druge ustanove po Sloveniji.
Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije, pri njem pa sodeluje več ministrstev in ustanov s področja kmetijstva, šolstva in gospodarstva.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolka, vse domačega izvora.
Po navadi tradicionalni slovenski zajtrk poteka na dan slovenske hrane, ki je vsako leto tretji petek v novembru. A ga nazadnje novembra lani zaradi epidemije covida-19 in zaprtih šol, vrtcev prvič in ostalih zavodov ni bilo možno izvesti. Namesto novembra lani je tradicionalni slovenski zajtrk zato potekal danes.

Tudi v našem VDC-ju smo se pridružili temu gibanju in se spomnili zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad. Poleg tega tradicionalni slovenski zajtrk nudi priložnost, da se zavemo problema odpadne hrane. Tudi na tem področju lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja.