Domov | Aktualno | Varovanci VDC Sožitje ...

Varovanci VDC Sožitje Kamnik na trgatvi v Virštajnu

 


»Sezona trgatev trka na vrata in srca«, pravijo vinogradniki, saj pozno poleti in zgodaj jeseni obirajo sadove celoletnega dela.

Delček veselja, ki vlada v tem času v vinogradih, smo užili tudi varovanci in zaposleni VDC Sožitja Kamnik, ki »domujemo« na lokah v Tuhinjski dolini.
Med virštanjskimi vinogradi so nas pričakali na turistični kmetiji Štraus Kramer. V njihovem vinogradu smo poprijeli za vinogradniške škarje in družno ugotovili, da opravilo nikakor ni lahko. Posladkali smo se z grozdjem iz katerega pridelujejo vino Zeleni silvanec. Razkazali so nam moderno opremljeno vinsko klet, za protiutež pa nam je župnik iz Podčetrtka nazorno prikazal stiskanje mošta na stari leseni stiskalnici, kakršne smo do sedaj lahko občudovali le v kakšnem muzeju. Seveda se nismo odrekli pokušnji in nazdravljanju s sveže iztisnjenim moštom.
Pa dogodivščinam še ni bilo konca. V Olimju nas je v skrivnostni vili v starinskem slogu zajel dišeč oblak vonja po čokoladi. V čokoladnici so nam predstavili zgodovino razvoja te najslajše obrti na svetu, razložili postopek izdelave čokolade, pred očmi, polnimi pričakovanja, so izdelali pralino, nam postregli s tablicami čokolade in nas ob slovesu obdarili s čokoladnimi lizikami. Tako kot se spodobi, smo dan zaključili z odličnim kosilom.

Izlet, poln novih spoznanj in bogatih izkušenj so nam omogočili BIPIS d. o. o., Lecom d. o. o. in Roli d.o.o. HVALA!
Irena Bizjak