Domov | Zgodilo se je | Izlet skupine Šmarješke ...

Izlet skupine Šmarješke Toplice na Gorenjsko, 16.06.2016

Dunjina nagrada – naš izlet

Dunja Gartner, vodja skupine Šola zdravja v Šmarjeških Toplicah, je opisala vaje v priročniku za vaditelje »Metoda 1000 gibov«, katerega idejni vodja je dr. Nikolay Grishin. Za svoje delo je prejela denarno nagrado, ki jo je delila z vsemi člani skupine. Z možem Nejcem sta organizirala izlet na Gorenjsko, v kraje njunega skupnega življenja, ki sta jim bila zvesta do upokojitve.

Med vožnjo sta si izmenjevala mikrofon, saj sta bila tudi vodiča tega enkratnega in nepozabnega izleta po poti njunih spominov, ki sta jo predstavila z vsemi naravnimi, zgodovinskimi in kulturnimi zanimivostmi.
 

Soriška planina (foto: Jernej Gartner)

Prvi postanek smo naredili na Soriški planini, kjer sta pogosto smučala. Vzpon na njun priljubljeni vrh Lajnar nam je preprečila megla. Ustavili smo se ob panoramskem panoju, nato še v koči, ob kavi in čaju poklepetali z oskrbnikoma, se fotografirali in se spustili v dolino Selške Sore do idilične visokogorske vasice Sorica, kjer je Muzej Ivana Groharja. V Groharjevi spominski sobi nas je sprejela Dunjina sošolka ga. Jožica Kačar, ki nam je z izbranimi besedami predstavila trnovo pot in bogato zapuščino velikega slovenskega umetnika. Tam smo si ogledali še etnografsko zbirko ter ostale prostore, kjer dnevno potekajo likovne in glasbene delavnice.
 
Groharjeva hiša (foto: Jernej Gartner)

Z vožnjo smo nadaljevali v Dražgoše in se povzpeli na vrh mogočnega spomenika, posvečenega žrtvam dražgoške tragedije, postali ob mozaiku, mojstrovini Ive Šubica.
 
Spomenik v Dražgošah (foto: Valentin Marinko)

Po dobrem kosilu v Selcah smo pot nadaljevali v Železnike. Že od daleč nas je pozdravil visok plavž, pomembna kulturna dediščina mesta, zavarovan kot tehniški spomenik. Še hiše so tam nekaj posebnega. Izstopajo eno in dvonadstropne z zamreženimi okni in kovanimi polkni.

V Muzeju Železniki je na ogled mnogo zbirk, kjer smo lahko podoživljali čas železarstva v kraju, razvoj rudarstva, fužinarstva, naporno delo kovačev v vigenjcih …

Z velikim zanimanjem smo si ogledali tudi čudovito čipkarsko razstavo, delo spretnih klekljaric.

Naš izlet smo sklenili v Škofji Loki s krajšim potepom po razkošnem mestnem jedru.
Vso pot do doma se je v avtobusu razlegala pesem veselih izletnikov.
Dunja in Nejc, prisrčna hvala za neponovljiva doživetja izleta.

Zapisala: Anica Bobič