Domov | Zgodilo se je | Predavanja: Težave ...

Predavanja: Težave povezane s staranjem in ohranjanje telesnih funkcij v tretjem življenjskem obdobju

Predavanje v ČS Polje, 28.09.2015
Predavanje v ČS Vič, 1.10.2015
Predavanje v ČS Trnovo, 5.10.2015
Predavanje v ČS Rožnik, 6.10.2015
Predavanje v ČS Šiška, 12.10.2015
Predavanje v ČS Center, 19.10.2015
Predavanje v ČS Golovec, 20.10.2015
Predavanje v Knjižnici Bežigrad, 22.10.2015
Predavanje v Španskih borcih, 29.10.2015

Konec septembra 2015 smo po ljubljanskih četrtnih skupnostih začeli s predavanji o težavah povezanih s staranjem i ohranjanjem telesnih funkcij v tretjem življenjskem obdobju. Predavanje, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje RS nam omogoča Mestna občina Ljubljana z brezplačno oddajo prostorov. Predavateljica Marija Miklič v nadaljevanju pojasni kaj vse obsega ta tema:

MARIJA MIKLIČ

OHRANJANJE TELESNIH FUNKCIJ V TRETJEM ŽIVLJENJSKEM OBDOBJU

"Slovenska populacija se, prav tako stara kot v razvitem svetu. Staranje ima za posledico spremembo družbenih, socialnih in ekonomskih razmerij. S staranjem pa se ravno tako povečuje potreba po zdravstvenih storitvah in zdravstvenem varstvu in oskrbi. Kopičijo se kronične bolezni, kronično degenerativne bolezni, ki poslabšajo funkcionalno stanje organizma in puščajo trajne posledice, s tem pa se zmanjšuje kakovost življenja.
Če želimo zagotoviti kakovostno staranje moramo več aktivnosti usmeriti v preprečevanje, zlasti kroničnih bolezni, izboljšati telesno in duševno rehabilitacijo, po takih boleznih in ohraniti samostojnost.
Starost in zdravo staranje nista bolezen, temveč le fiziološki proces. Osnovna značilnost je upočasnitev telesnih funkcij in zmanjšanje delovanja različnih organskih sistemov v delovanju človeškega organizma.
Zmanjša se funkcija pljuč zaradi togosti mišic prsnega koša, zmanjša se funkcija ledvic zaradi togosti funkcije obtočil, prožnost arterijskih sten, slabi pa se tudi imunska obramba telesa, zlasti se zmanjša celična odpornost. Pomembne so tudi spremembe v sestavi kože in sluznice, ki vedno bolj zgublja obrambno delovanje in predstavlja vstopna mesta za mikrobe in druge škodljive vplive okolja.
Naš cilj je ohraniti telesne funkcije in telesno aktivnost do pozne starosti in s tem kvaliteto življenja. Predavanje bo teklo o:

• Staranje kot fiziološki proces
• Upadanje telesnih in duševnih funkcijo vodi v odvisnost od okolice
• Pomen prehrane za ohranjanje telesnih funkcij
• Telesna aktivnost starostnikov- pomen gibanja
• Kako izboljšati zdravstveno stanje starostnikov in doseči kakovostno staranje"