Domov | Zgodilo se je | Društvo Šola zdravja je ...

Društvo Šola zdravja je proslavilo 1. obletnico delovanja v Domžalah

 Društvo Šola Zdravja je 9. decembra v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah obeležilo 1. obletnico delovanja v Domžalah.
Kdo od tistih, ki se zjutraj sprehaja ob Kamniški Bistrici, ne pozna zagnanih telovadcev, ki - ne glede na vreme - vsak dan, razen ob nedeljah, telovadijo v parku 88 lip! Večina je starih nad 50, so upokojeni in vedno bolj zdravi.


Ob začetku prireditve se je na platnu odvijala projekcija številnih tudi zabavnih fotografij članov z raznih srečanj, od prvih, zimskih pred enim letom, do najnovejših, ki so nastale ob odhodu idejnega vodje dr. Nikolaya Grishina nazaj v Rusijo.
Po pevski točki 15-letne Ajde Stine Turek, ki je zapela pesem Med iskrenimi ljudmi, je kot prava predsednica in ustanoviteljica društva v Domžalah Zdenka Katkič prisotne najprej pozdravila. Povedala je, da si pred dobrim letom ni niti približno predstavljala, kakšen že kar vseslovenski pomen bo v letu, ki je sledilo, dobila Šola zdravja, ki je imela prve skupine že pred tremi leti v Piranu, Luciji, Kopru in Izoli še pod vodstvom dr. Grishina. Vsakodnevna jutranja organizirana telovadba imenovana »1000 gibov« se je tako hitro razširila ne samo v Domžale, pač pa v 2. polovici leta 2009 tudi v okoliške kraje, Kamnik, Ljubljano, Trzin, Ihan in Dob in celo v Mursko Soboto in Radence, pripravlja pa se tudi skupina v Radovljici.
Predsednica vseslovenskega društva, ki je registrirano v Domžalah, kjer odlično sodeluje z občino in krajevnimi skupnostmi, Zdenka Katkič, je na obletnici posamično povabila na oder 15 tistih, ki so bili lansko leto na prvi telovadni uri in vztrajajo še sedaj. S še preostalimi člani Društva Šola zdravja, se je po simpatičnem in sproščenem govoru slikal tudi župan Toni Dragar, ki je pohvalil predsednico in društvo, ki je nastalo samoiniciativno in v Domžalah šteje že čez 50 članov in je tako poleg Lucije in Kamnika med največjimi v Sloveniji, medtem ko je v celi Sloveniji članov že čez 500. Nekaj faktografskih podatkov: povprečna starost »telovadcev« v Domžalah je 63 let, najmlajša udeleženka jih ima 44, najstarejša pa 77. Kar 11 je starejših od 70 let. Moških je v Domžalah kar 12! V celi Sloveniji trenutno deluje 15 skupin. Najstarejša udeleženka je z Obale in šteje 92 let, medtem ko jih je starih čez 80 kar precej. A kar je najbolj opazno, svojih let sploh ne kažejo!
Prisotne sta na prireditvi pozdravili še podpredsednica društva, ga. Ema Perkovič, ki vodi skupino v Piranu in pa predstavnica telovadcev iz Trzina. Ajda Stina Turek je zapela še dve zimzeleni pesmi, Ne čakaj na maj in Zemlja pleše, za konec pa so si prisotni ogledali še enkraten komičen češki film Nepovratne steklenice.
Tako se je zaključil prijeten večer in dvorana je kar pokala od pozitivne energije.

Vabljeni tudi vi, spoštovani bralci, na skupinsko in brezplačno telovadbo, da si okrepite duha in telo, nalezete dobre volje ali pa jo celo nekaj prinesete s seboj in prispevate k širitvi zdravega življenja in prijetnega preživljanja prostega časa! Če bo dovolj zanimanja, bo spomladi začela telovaditi tudi popoldanska skupina, prav za tiste, ki so še zaposleni ali pa imajo zjutraj druge obveznosti. Do takrat pa se jim lahko vsako jutro pridružite ob Kamniški Bistrici, v parku 88 lip, kjer ob 7.30 začnejo s polurno telovadb, za začetek lahko le kot opazovalci.

Besedilo in fotografiji: Vanda Klopčič

slamnik.urednica@gmail.com.