Domov | Aktualno | Vseslovensko srečanje ...

Vseslovensko srečanje skupin Šole zdravja v Piranu

Piran, 25.08.2012Celotni dogodek je spremljala Tanja, ki je poskrbela za spomin v sliki. Tole je link za galerijo, kjer si lahko ogledate fotografije. Sponzor galerije je www.infobook.si.

Vsako zadnjo soboto v avgustu se že četrto leto zapored člani skupin Društva Šola zdravja iz cele Slovenije zberejo na tradicionalni jutranji telovadbi na Tartinijevem trgu v Piranu. Tudi letošnja zadnja sončna avgustovska sobota se je za marsikaterega člana začela še preden so začeli peti petelini, saj so nekateri vstali že ob tretji, četrti uri zjutraj, odvisno pač, s katerega konca Slovenije so prišli. V Piran so prišli zaradi srečanja s prijatelji, skupinske telovadbe, lepega in prijetnega vzdušja na obali, predvsem pa zaradi svojega zdravja. Vse več ljudi se danes zaveda, da svojega zdravja ne gre prepuščati samo farmaciji, ampak da lahko za svoje zdravje naredimo največ sami.

Že nekaj minut po sedmi uri zjutraj je na bel Tartinijev trg začela kapljati oranžna barva, ki se je kot sonce razlivala po celotnem Tartinijevem krogu. Oranžne majice so namreč prepoznavni znak Šole zdravja. Ob osmi uri je udeležence pozdravil župan Občine Piran gospod Peter Bossman. Dejal je, da kot zdravnik ve, kaj danes, ko se življenjska doba podaljšuje, pomenijo zdravje, zdrav način življenja, zdravo prehranjevanje ter skratka zdrav življenjski slog in je zaželel telovadcem, da kar se da uživajo v Piranu.
Prisotne sta pozdravila še idejni vodja in ustanovitelj Šole zdravja Nikolay Grishin in predsednica društva Zdenka Katkić. Sledila je skupinska telovadba z dr. Nikolayem Grishinom, ki sta se je udeležila tudi župan Občine Piran gospod Peter Bossman in župan Občine Domžale gospod Toni Dragar. Po telovadbi je prisotne nagovoril še minister za zdravje gospod Tomaž Gantar. Voditeljica programa gospa Zorica Muženič je osemdeseletnike obdarovala z vrečkami Sečovlje – Soline. Sledila je še razglasitev tisočega člana Šole zdravja, in sicer je to postala gospa Štefanija Tomanič s Ptuja, ki jo je z darilom iz Term Krka razveselila gospa Darja Rozman. Gostiteljica srečanja v Piranu Ema Perkovič je podelila tri častna članstva, in sicer fotografu Ubaldu Trnkoczyju, ki je s svojimi fotografijami zabeležil premnoge dogodke društva Šola zdravja, gospodu poslancu Gašpar Gašpar Mišiču in domžalskemu županu gospodu Toniju Dragarju se je zahvalila za večkratno podporo in sodelovanje pri promociji Društva Šola zdravja. Srečanje v Piranu je s slovenskimi plesi popestrila tudi folklorna skupina Šaltin iz Svetega Petra.

Kulturnemu programu je nato sledil voden ogled po mestu. Nekateri člani so se odločili za ogled Pirana z ladjice, medtem ko so si drugi ogledali akvarij in čudovito Beneško hišo. Sejem starin, domače obrti in darov narave društva ANBOT, ki se je istočasno z našo prireditvijo dogajal okrog Tartinijevega trga, je ponujal pestro izbiro umetniških izdelkov in starin, pa tudi naravnih domačih dobrot (oljčno olje, med itd.). Čas po kosilu je bil namenjen za prosto potepanje ali za kopanje v našem morju, ob osemnajsti uri pa je sedem avtobusov z zadovoljnimi potniki polnih vtisov zapustilo čudovit Piran.

Zahvala vsem organizatorjem za dobro izpeljano srečanje, članom pa za številčen obisk (okrog 350). Tudi vreme je bilo na naši strani, že naslednji dan je bil ves siv, hladen in deževen.


Celotni dogodek je spremljala Tanja, ki je poskrbela za spomin v sliki. Tole je link za galerijo fotografij. Njen sponzor pa je www.infobook.si.

Zapisala: Neda Galijaš
Foto: infobook.si