Domov | Aktualno | DOS 2015 - MOŽ ZA LESENIM ...

DOS 2015 - MOŽ ZA LESENIM KOLESOM

Kdo je mož, ki je naredil leseno kolo?

Gašper Cafuta je strojnik po duši. In trmast, zelo trmast. Tako je pri 28 letih s svojo neizmerno trmo in ciljno usmerjenostjo doktoriral iz področja numeričnih analiz na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Danes je vodja razvoja v Cimosu.

Navzven deluje resen in umirjen, a njegovi prijatelji vedo povedati, da to še zdaleč ne drži (vedno). Ima pa resne ideje, ki jih zares izpelje do konca. In prijatelje, ki te ideje še nadgradijo. Ena takih je tudi leseno kolo.

Začelo se je iz radovednosti. Ali se da? Ali se da narediti okvir kolesa, ki bo v celoti lesen in bo tehtal manj kot 2 kg? Ali se da narediti lesen okvir, ki bo prav tako vzdržljiv, kot karbonski? Ali se da narediti lesen okvir, ki bo lep? In se je usedel za računalnik.

Ob večerih, kadar mu je čas dopuščal, je v računalniškem programu Abaqus preračunaval in optimiziral leseni okvir. Nato je končno prišel dan, ko je prvi prototip šel na rezkanje. Seveda v prvo ni šlo brez napak, in Gašper se je vrnil za računalnik. Po zgolj nekaj poskusih in neštetih urah risanja, preračunavanja, brušenja in lakiranja mu je uspelo. Naredil je leseni okvir, ki tehta približno 1900 g, je prav tako vzdržljiv kot karbonski in je, no, še lepši kot karbonski.

Kako se je ta zgodba nadaljevala v zgodbo o DOS-u 2015? V bistvu se obe prepletata. Ko so Gašperjevi prijatelji izvedeli za njegov leseni projekt, je bila posledica skoraj neizogibna – z lesenim kolesom na DOS! Uroš se je samo kislo nasmehnil, a ko je kolo prvič videl v živo, je bila odločitev jasna. Akcija! Lanskoletni vodja ekipe Dušan je bil nad idejo navdušen, in ko je pokimal še Anžon, smo začeli pisati zgodbo o DOS-u 2015. No, pa da ne pozabimo, vsi te posebni fantje imajo za seboj še bolj posebne in razumevajoče žene, ki jih razumejo in podpirajo. In od tu naprej se piše zgodovina…