Domov | Zgodilo se je | 18. RAZSTAVA PRAZNIK JESENI

18. RAZSTAVA PRAZNIK JESENI

 

OŠ Sostro nam je spet prijazno odstopila avlo, v kateri smo imeli prireditev PRAZNIK JESENI že četrtič. Kot navadno se je organizacija in delo začelo že veliko pred odprtjem, saj je za tako zahtevno prireditev treba pripraviti marsikaj – od dovoljenj do postavljanja in seveda najbolj zahtevno pridobitev dovolj kakovostnih eksponatov, saj hočemo prikazati najboljše, kar lahko pokažemo in ponudimo v našem kraju.
Poudarek je seveda na jabolkih. Tudi letos smo uspeli pridobiti dovolj lepih in kakovostnih jabolk, ki so bila vzgojena v našem kraju in so nam jih pridelovalci z veseljem pripravili.
Seveda pa nismo razstavljali samo jabolk. Bilo je tudi drugo sadje od hrušk, sliv, grozdja in še kaj. Precejšen prostor smo namenili tudi zelenjavi, nekaj smo je prikazali rastočo v loncih, pa tudi nabrane je bilo veliko in to najrazličnejših vrst. Od solat do zelja, pese, repe, paradižnikov, jajčevcev, veliko sort paprik in še kaj.
Na Kmetijskegm inštitutu Slovenije v Jablah so nam prijazno odstopili deset sort semen, ki jih inštitut vzgaja in preizkuša na svojih površinah.
Ravno tako smo prikazali tudi ročne spretnosti naših članov. Tri članice so na delavnici prikazovale izdelavo suhega cvetja iz papirja.
Nismo pa sodelovali samo mi, ampak smo v prireditev vključili tudi druga sorodna društva iz naše Četrtne skupnosti Sostro, pa tudi sadjarski društvi iz Ljubljane in iz Litije sta sodelovali.
Sodelovala so društva: Ajda Sostro, Društvo žena in deklet, Čebelarsko društvo, Društvo rejcev drobnice, Sadna cesta med Javorom in Jančami, Društvo podeželja Lipoglav, Strojni krožek Ljubljana vzhod, Športno društvo Sostro, Društvo upokojencev Zadvor, Turistično društvo Zadvor, letos prvič tudi Konjeniško društvo Sostro in seveda tudi Vrtec Pedenjped Zadvor in OŠ Sostro.Letos se je prireditev odvijala pozneje kot po navadi. Otvoritev s kulturnim programom se je pričela v nedeljo, 9. oktobra, ob 10.30 uri. Na vhodu v prostor je obiskovalce pričakala pokušina jabolk, peciva, soka in za odrasle tudi kaj močnejšega.

Najprej je za začetek učenka OŠ Sostro s svojo diatornično harmoniko zaigrala poskočno skladbo. Zatem so v kulturnem programu nastopili učenci OŠ Sostro. 
Otroški pevski zbor OŠ Sostro pod vodstvom njihove učiteljice petja Lilijane Stepic nam je zapel nekaj pesmi, učenci so zrecitirali temi primerne tekste, malčki iz vrtca Pedenjped pa so zaplesali.

Sledil je slovesni nagovor predsednika društva g. Marjana Bitenca, ki se je dotaknil problematike sadjarstva in zelenjadarstva pri nas, navedel delo društva in uspehe v letošnjem letu.
Simbolično otvoritev staopravila predsednik društva g. Marjan Bitenc in ravnateljica šole ga. Mojca Pajnič-Kirn.
Zatem so si obiskovalci lahko ogledali zelo lepo postavljeno in zanimivo razstavo.
Delavnico, v kateri so prikazovali izdelavo suhega cvetja iz papirja, je vodila ga. Štefka Polše.
Zatem so si obiskovalci lahko ogledali zelo lepo postavljeno in zanimivo razstavo. Ta slika prikazuje del, kjer je bila razstavljena zelenjava, pa tudi buče, lešniki, orehi in še marsikaj drugega.
Glavna tema razstave so seveda jabolka. Razstavljenih je bilo preko 30 vrst najrazličnejših sort jabolk, seveda pa so bila izbrana najlepša, najdebelejša, najlepše obarvana ...
Naslednji dan razstave, ponedeljek, pa je tradicionalno namenjen učencem naše šole in vrtca Pedenjped. Pod vodstvom učiteljic so si razstavo ogledali v velikem številu, pa tudi otroci od drugod so prišli.
Društvo pa že nekaj let dobro in tesno sodeluje z domačim Prostovoljnim gasilskim društvom Sostro. Letos so poleg tega, da so zagotavljali požarno varnost, sprejeli tudi zdravstveno varstvo, saj imajo v svoji sredini več članov, ki so izobraženi tudi za to.
Zunaj pred šolo pa je bila postavljena tudi že tradicionalna tržnica, kjer so obiskovalci lahko kupovali tako zelenjavo kot sadje, čebelje pridelke in slaščice.