Domov | Zgodilo se je | 17. RAZSTAVA PRAZNIK JESENI

17. RAZSTAVA PRAZNIK JESENI

 V septembru je društvo priredilo že 17. razstavo PRAZNIK JESENI

OŠ Sostro nam je prijazno odstopila avlo, v kateri smo imeli prireditev PRAZNIK JESENI že tretjič. Kot navadno se je organizacija in delo začelo že veliko pred odprtjem, saj je za tako zahtevno prireditev treba pripraviti marsikaj – od dovoljenj do postavljanja in seveda najbolj zahtevno pridobitev dovolj kakovostnih eksponatov, saj hočemo prikazati najboljše, kar lahko pokažemo in ponudimo v našem kraju.
Poudarek je seveda na jabolkih. Letos smo uspeli pridobiti dovolj lepih in kakovostnih jabolk, ki so bila vzgojena v našem kraju in so nam jih pridelovalci z veseljem pripravili. Smo pa želeli prikazati tudi napredek v tej smeri in smo zato od Kmetijskega inštituta Slovenije iz Sadovnjaka Brdo pri Lukovici dobili tudi več vrst čisto novih sort jabolk, da se bodo pridelovalci pa tudi ljubitelji lahko odločili tudi za te.
Seveda pa nismo razstavljali samo jabolk. Bilo je tudi drugo sadje od hrušk, sliv, grozdja in še kaj. Precejšen prostor smo namenili tudi zelenjavi, ki smo jo največ prikazali rastočo v loncih, pa tudi nabrane je bilo veliko in to najrazličnejših vrst. Od solat do zelja, pese, repe, paradižnikov, jajčevcev, veliko sort paprik in še kaj.
Ravno tako smo prikazali tudi ročne spretnosti naših članov. Nekateri znajo splesti izredno lepe in praktične košarice, ki jih lahko pokažejo kjerkoli, pa bodo povsod poželi uspeh.
Nismo pa sodelovali samo mi, ampak smo v prireditev vključili tudi druga sorodna društva iz naše Četrtne skupnosti Sostro, pa tudi sadjarski društvi iz Ljubljane in iz Litije sta sodelovali.
Sodelovala so društva: Ajda Sostro, Društvo žena in deklet, Čebelarsko društvo, Društvo rejcev drobnice, Sadna cesta med Javorom in Jančami, Društvo podeželja Lipoglav, Strojni krožek Ljubljana vzhod, Športno društvo Sostro, Društvo upokojencev Zadvor, Turistično društvo Zadvor in ne nazadnje tudi Vrtec Pedenjped Zadvor in OŠ Sostro.Otvoritev s kulturnim programom se je pričela v nedeljo, 20. septembra, ob 10. uri. Na vhodu v prostor je obiskovalce pričakala pokušina jabolk, peciva, soka in za odrasle tudi kaj močnejšega.V kulturnem programu so nam najprej zaigrali učenci OŠ Sostro – imamo kar nekaj že kar virtuoznih mojstrov na diatonični harmoniki. Otroški pevski zbor OŠ Sostro pod vodstvom njihove učiteljice petja Lilijano Stepic nam je zapel nekaj pesmi, učenci so zrecitirali temi primerne tekste.V nadaljevanju pa je nastopil še MPZ Pentakord iz Podgrada.Otvoritev so opravili predsednik Četrtne skupnost g. Janez Moškrič, predsednik društva g. Marjan Bitenc in ravnateljica šole ga. Mojca Pajnič-Kirn.
Zatem so si obiskovalci lahko ogledali zelo lepo postavljeno in zanimivo razstavo, pred avlo pa so naši domači proizvajalci in čebelarji na stojnicah ponujali tudi svoje pridelke.Med gosti so se prav prisrčno pomešali otroci iz vrtca Pedenjped Zadvor in ponujali lično pripravljene zdrave sendvičke in nabodalca iz zelenjave. Poskrbljeno je bilo tudi za hrano in pijačo.
Kot navadno je bilo na otvoritvi in še nekaj časa za tem dosti obiskovalcev, popoldne pa manj, kljub temu da smo prireditve dobro oglaševali in še vreme je bilo dokaj lepo.
V ponedeljek pa je bila razstava odprta za naše najmlajše – za učence OŠ Sostro in Vrtca Pedenjped Zadvor, saj želimo, da se otroci že v zgodnji mladosti zavedajo pomena lokalno pripravljene zdrave hrane.