Kontakt
Lovska družina Gabrovka
Moravče pri Gabrovki 54
1274 Gabrovka

Spletna pošta: ld.gabrovka@gmail.com

Smo člani:
Mreža nevladnih organizacij ZLHT
Koledar dogodkov

Trenutno ni napovedanih dogodkov.

OSNOVNI PODATKI LD GABROVKA

S pomočjo Regionalnega stičišča NVO Srca Slovenije smo postavili spletno stran LD Gabrovka. Vabimo vas, da si jo ogledate in jo obiskujete tudi v prihodnje.

AFRIŠKA PRAŠIČJA KUGA - OBVESTILO IN OPOZORILO

V Republiki Hrvaški so se pojavili primeri afriške prašičje kuge (APK), ki velja za izredno nalezljivo in smrtonostno virusno bolezen prašičev, tako divjih, kot tudi domačih, in za katero ni cepiva. Za ljudi ni nevarna, predstavlja pa ogromno gospodarsko škodo. Virus se lahko prenaša direktno in se širi s prašiča na prašiča preko telesnih izločkov, predvsem krvi in indirektno preko izdelkov iz mesa okuženih prašičev ali opreme, pribora, obleke in obutve, kontaminirane z virusom. 
V mesecu juliju 2023 se je pojavil primer APK le 50 kilometrov od meje z Republiko Slovenijo in lahko pričakujemo, da bo v kratkem bolezen dosegla tudi našo državo. 
Zato pozivamo vse ljudi, da ravnajo odgovorno in naj ostankov mesa (ki je lahko okuženo) in hrane na splošno ne mečejo v naravo, temveč v predvidene zabojnike za ostanke hrane. V kolikor v naravi naletite na poginule divje prašiče, je potrebno nemudoma poklicati na številko 112, trupel se ne dotikajte, prav tako ne hodite v bližino trupel, saj se lahko virus prenese preko obleke in obutve.   

SPOŠTLJIVO IN ODGOVORNO V NARAVI

Gozd, travniki, grmovja in še in še, predstavljajo dom divjim živalim in naša dolžnost je, da se v naravi obnašamo spoštljivo! Pomembno je, da se zavedamo, da smo ljudje gostje v gozdu, zato je potrebno imeti domače ljubljenčke, predvsem pse, pod nadzorom, saj še prehitro lahko pride do nepredvidljivih situacij kot so napadi medvedov, gonjenje divjadi s strani psov ipd. Tudi vožnja z motornimi vozili ne spada v gozd, saj tudi divjad potrebuje mir in zato pozivamo vse ljubitelje narave, da se v naravnem okolju obnašajo maksimalno odgovorno!

POVEZAVA DO SPLETNE STRANI LOVSKE ZVEZE SLOVENIJE