Računalniška orodja za nevladnike

Dejstvo je, da živimo v digitalnem svetu. Vse več informacij dobimo mladi (in malo manj mladi) izključno samo še preko spleta. Prav tako pa si tudi ne moremo predstavljati sodobnega sveta brez informacijske tehnologije. Računalniki, tablice in pametni telefoni so postali sestavni del življenja. To pa seveda lahko predstavlja tako izziv kakor tudi seveda ogromno priložnost za vse nevladne organizacije, ki so pripravljene zazreti se v prihodnost.

Dve večji podjetji, ki se ukvarjata s programsko opremo nudita vsaka svoj nabor brezplačnih ali pa cenejših rešitev za nevladne organizacije. Google ponuja dve možnosti. Prvo orodje, ki je bilo pred kratkim prevedeno v slovenščino, se imenuje Digitalna garaža.
Gre za sklop izobraževalnih vsebin, tako tekstovnih kakor tudi kratkih filmčkov, kjer se lahko vsi učimo boljšega ter kvalitetnejšega spletnega nastopa. Prvi korak je vedno najtežji in to orodje pripomore k lažjemu napredku.Naslednje orodje je Google for Nonprofits. Kakor ime samo že pove, je to skupek Googlovih orodij, ki so namenjena za uporabo v nevladnih organizacijah. Kakor mnoga druga orodja, je tudi tukaj na voljo več vodičev, ki vam olajšajo delo.
Orodja, ki so vam na voljo:
Google Apps s katerim lahko ustvarjamo brezplačne e-mail naslove sodelavcev ter prostovoljcev naše organizacije, shranjujemo veliko količino podatkov, izvajamo ankete in izobraževanje, imamo skupno bazo podatkov, s katero lahko dostopamo preko katerega koli sistema z internetnim dostopom.Youtube za neprofitne organizacije s katerim lahko direktno preko youtube posnetkov zbirate tako donacije kot podporo, prav tako pa dopušča povezavo vaše spletne strani s samimi posnetki.

Google Ad Grants, je različica Adwords, ki je namenjen nevladnim organizacijam, katere se lahko potegujejo za do 10.000 dolarjev brezplačnega Google oglaševanja z namenom ozaveščati o svojih ciljih ter pridobivati nove člane.


Glavna prednost vseh navedenih orodij je predvsem v tem, da boste lažje promovirali svoje delo, bolj učinkovito delovali ter imeli nižje stroške IT storitev.

Naslednji računalniški velikan, ki prav tako ponuja ugodnosti za nevladne organizacije pa je Microsoft. Vsi poznamo njihova osnovna Office orodja, kot so Word, Excel ter PowerPoint. V trudu, da bi podprli nevladne organizacije ter akterje v javnem interesu, pri Microsoftu ponujajo komplet Office 365.
Le-tega lahko registrirane nevladne organizacije uporabljajo ali zastonj ali pa za minimalno ceno. Uporaba programa je identična kot Office, le da do vsega dostopate preko spleta, kar vam lahko olajša delo z računalniško podporo. Prav tako pa lahko uporabljajo ta orodja vsi člani vaše organizacije preko množice različnih naprav, kar vam tudi olajša delo na terenu. In ker se hranijo vsi podatki tudi na njihovem serverju ni strahu za izgubljene podatke.

Druga možnost pa so bistveno cenejši Windows 10. Registrirane nevladne organizacije si lahko bodisi nadgradijo stare Windowse (brezplačno ali ob plačilu manjših stroškov posredovanja) ali pa za bistveno nižjo ceno nakupijo celotno licenco.V kolikor pa raje pregledujete strani v slovenskem jeziku potem zainteresiranim svetujemo obisk spletne strani https://www.techsoup.si/ , kjer bodo imeli možnost dostopanja po veliki bazi cenovno ugodnejših programskih rešitev ter registracijo vašega NVO spletnega naslova kot .org (končnica .org je namenjena za neprofitne organizacije, zato uživa višjo stopnjo zaupanja).

Za bolj napredne uporabnike pa priporočamo tudi http://www.coks.si/ , kjer pa imate veliko brezplačne odprtokodne programske opreme. Prav tako pa vam nudijo tudi svetovanje ter pomoč pri uporabi njihove programske opreme.

Copyright © 2009 - 2022, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.