Domov | Aktualno | HREN V KUHINJI

HREN V KUHINJI

 

Najbolj razširjena uporaba hrena (razen kot dodatka k domačemu mesnemu narezku) so gotovo omake, ki jih najdemo v kuharskih navodilih že vse od srednjega veka.

Lahko so tople:
Enostavna
Drobno narezan hren prelijemo z vročo juho in ga ponudimo z govedino iz juhe.

S smetano
Kislo smetano pogrejemo skoraj do vrenja, primešamo nastrgan hren in malo kisa ter ponudimo k praženemu krompirju in kuhani govedini.

S kruhom
Na drobno zrežemo kruh ali žemljo brez skorje. V hladno juho damo še malo žafrana, jo zavremo ter dobro razžvrkljamo in dodamo drobno nastrgan hren.

Za ribe
Kruh tu kuhamo v ribji juhi, dodamo poleg žafrana in hrena še kislo smetano.
Lahko pa na maščobi od pečenja popražimo drobtine, zalijemo z juho in malo kisa, prevremo in umešamo hren.

Česnov hren
V juhi prevremo narezan kruh ali žemljo in nekaj strtih strokov česna. Tega poberemo ven, pretlačimo in primešamo hren.

Mandeljnov hren
Na maščobi popražimo žlico moke, zalijemo z malo mleka, dodamo v možnarju strte mandlje, malo sladkorja in limonine lupinice ter drobno nastrganega hrena.

Še bolj poznani pa so hladni prelivi za solate ali kot priloge:
Z jabolki
Nastrgan hren pokapljamo z limoninim sokom, dodamo nastrgana jabolka, malo sladkorja in soli ter po 10 do 15 minutah umešamo še stepeno smetano. Lahko pa zmešamo kislo smetano, jabolčno čežano in nastrgan hren. Še posolimo in popopramo.

Jajčni
Trdo kuhana jajca zmečkamo, posolimo, dodamo olje in kis ter nastrgan hren.

Pomarančni
Hren nastrgamo, ga dobro premešamo z malo vina, dodamo sok ene limone in dveh pomaranč ter sladkorno kocko, ki smo jo zdrgnili po pomarančni lupini.

Za ozimnico si je dobro pripraviti hrenov namaz.
Drobno narežemo ali zmeljemo in nasolimo:
2 kg zelenega paradižnika
½ kg rdečih paprik
Pustimo dobri 2 uri in nato dodamo :
¼ kg hrena
¼ kg gorčice
¼ litra olja
½ decilitra olja
Vse to prevremo in vroče polnimo v manjše kozarčke.

Francka Čuk