ENERGIJA ZA ZIMO
Od Kneippovih metod v poglavju voda pozimi najbolj prav pridejo kopeli, inhalacije in ovitki
Za sprostitev dodamo vodi dišeče olje, še posebej prijetno pa je, če 5 limon narežemo, jih damo v kad s toplo vodo in v njej uživamo 15 minut, se oprhamo in gremo počivat.
Z 10 minutnim inhaliranjem vode s soljo in dišečim oljem sivke ali jasmina preženemo možnost virusnih obolenj, pa tudi kožo osvežimo. Če smo navajeni na ledeno masažo obraza, je bolje skuhati zeleni čaj, ga zamrzniti in uporabiti namesto navadnih ledenih kock.
Nekaj sekund trajajoča bosa hoja po snegu pospeši krvni pretok. Treba pa se je takoj ogreti z volnenimi nogavicami ali enostavno s počivanjem v postelji.
Tu smo že pri gibanju
Veliko sprehodov če že ne športa na svežem zraku, pomaga premagati turobnost kratkih dni. Redna telovadba ali druženje ob plesu, jogi ali pilatesu, nas ohranja v pravi kondiciji.
Zelišča
Pozimi jih lahko gojimo v lončkih. Še bolj prav pa pride vse, kar smo nabrali med letom. Začimbe ˝zbudimo˝ tako, da jih zmanemo v dlani. Koriandrovo seme pa razvije aromo šele, ko ga segrejemo. Vanilija, cimet, klinčki in piment grejejo, kurkuma pa poveča delovanje vseh drugih. Ingver je razkuževalec in pospeševalec cirkulacije krvi.
Čaji za lajšanje bolezenskih težav so znani. Prav pa bi bilo pripraviti prijetne mešanice za prijateljske klepete ob dolgih večerih.
Hrana, ki nam lahko pomaga premostiti težave mrzlih zimskih dni, naj vsebuje pet nepogrešljivih sestavin:
Vitamin B 1 - Najdemo ga v rožičih, rdeči pesi in mislijih, ki s svežim sadjem in mlekom prežene občutek utrujenosti. Ovsene kosmiče lahko dodamo juham, jogurtu ali sadnim sokovom. Šampinjoni, posebej v solatah s paradižnikom in drobnjakom, povečujejo koncentracijo. Prav tako svinjski kotlet z začimbami.
Jod - Vsaj tedensko bi bilo treba jesti morske ribe, še posebej lososa ali skušo. Še več ga vsebujejo rakci ali školjke. Špinača z jajcem je tudi dober vir joda, podobno kot sveže kmečko mleko. Najbolj preprosto pa pridemo do njega z morsko soljo.
Ogljikove hidrate - dobimo z misliji, sadnimi jogurti, lešniki, bananami, mlečnimi napitki in tako najhitreje pridemo do energije za umsko ali fizično delo.
Vitamina E in C - odvrneta skoraj vse, kar nam škodi: od virusov do prostih radikalov. Dajejo nam jih solate ali paprika, pripravljena z limono in oljem, ki ga hranimo v temi, da ne uničimo vitamina E. Če perutnino pripravimo z zelišči, povečamo količino vitaminov tako, kot če h kamemberu ponudimo jabolko, hruško ali grozdje. K skuti pa se poda kivi.
Železo - nosi kisik do celic, čisto energijo torej. Dobimo ga »pregovorno« s špinačo. Čeprav v resnici le ob mesu. Več ga imajo goveja ali svinjska jetra. Od žit je najboljše proso, od zelišč pa peteršilj, kreša, bazilika in drobnjak. Tudi posušene marelice, če niso žveplane, ga imajo veliko.
Velja pa, da vsebuje rdeče zelje: selen, žveplo, vitamin C, karoten, sulfide, vlaknine in celulozo. Brstični ohrovt ima: kalij, kalcij, magnezij, železo, fosfor, beta karoten in vitamin K.
Življenjski red
Zima, ko narava počiva, kar sama naroča, da se moramo sprostiti, se poglobiti vase, narediti inventuro starega leta in pripraviti načrte za novo. Turobno oblačno vreme, ko smo bolj ali manj brez volje in razdražljivi, je pregnano, ko zapade sneg. Svetloba pač pospeši tvorbo hormonov sreče in lažje ˝zadihamo˝. Seveda si lahko prej pomagamo z druženjem ali ob preutrujenosti s kratkim krepčilnim spancem. Za 5 minut (ne več) se udobno namestimo na stolu, zapremo oči, prekrižamo roke v zatilju, vdihnemo globoko skozi nos in izdihnemo skozi usta.
Ko nas stres res premaguje, pomaga blokiranje točke sredi dlani. 10 sekund nanjo močno pritiskamo. Lahko na levo ali desno dlan.
Francka Čuk