LOVOR NAVADNI (Laurus nobilis)
Lovor je vedno zelen grm ali manjše drevo, raste v toplejših krajih in Sredozemlju. Prijetno dišeči listi so temno zeleni, ovalni in povoskani. Starejši listi so rahlo našpičeni s kratkim pecljem, ki objema premenjalno stebelce. Njegovo seme (plod) je okrogla temno modra ali črna jagoda v velikosti malo večjega fižola.
V preteklosti so verjeli, da vejica lovorja odganja uroke, nevihte, hudobne palčke in škrate. Vedeževalci so verjeli, da če bodo držali vejico lovorja v rokah, bodo napovedali dobro prihodnost in privabili dobre vile. V srednjem veku so dobivali vojaki lovorov venec na glavo za junaška dejanja. Venec so dobivali tudi odlični dijaki. Lovor je imel pri starih Grkih in Rimljanih poseben pomen. Iz listov so spletli venec. Posvečen je bil Apolonu, ki je bil simbol modrosti, zmage, slave in časti. Junake in zmagovite vojskovodje so častili tako, da so jim polagali venec na glavo. Na olimpijskih igrah so počastili zmagovalce. Podarjali so vence veljakom, častnim gostom in pesnikom. Tudi pri nas še vedno polagajo lovorjev venec v čast in slavo vojakom in vojskovodij.
Pregovor: Počiva na lovorikah. Pomeni sad svojega ali tujega dela, živi dobro v brezdelju.
Listi lovorja vsebujejo veliko čreslovin, eteričnega olja in grenke snovi. Plodovi vsebujejo veliko maščobnega in eteričnega olja, veliko škroba, organske kisline in nekaj sladkorja. Listi delujejo aromatično, dobro danejo prebavnemu traktu.
Za pripravo sirupa proti kašlju.
Odpravlja ali preprečuje nastajanje ali pospešuje odvajanje črevesnih plinov. Preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov. Izboljšuje prebavo, povečuje izločanje želodčnih sokov, krepi želodčno peristaltiko. Hrana se razgradi in hitreje resorbira. Krepi živce in telo. Eterično olje za vtiranje pri revmi in kožnih boleznih. Eterično olje iz lovorovih listov uporabljajo tudi v industriji parfumov, maščobno olje iz plodov pa za mazila in izdelavo mila. Odganja mrčes. Zavretek iz listov polijemo po laseh za lesketajoče se lase. Listov in eteričnega olja ni priporočljivo uživati osebam s težavami z bolnim želodcem. Liste in plodove dodajajo juham, enolončnicam kot začimbo, za mariniranje mesa in rib. Dodajajo za kisanje zelja, vlaganje zelenjave, kumar, paprike, gob in jušne zelenjave. V hrani iz fižola, ričetu, obari in v rižoti ne sme manjkati. Na Primorskem dajo lovorov list figam kot konzervans.
V shrambo, med perilo in v knjigo polagajte liste, ker odganja mrčes
Avtor: Terezija Nikolčič, zeliščarica
Lektor: Jelica Pegan
Viri: Tomaž Petauer - Leksikon rastlinskih bogastev, ljudska izročila, tečaji in strokovna predavanja.