KUTINA (Dunja Cydonia oblonga)
Kutina je grm, če temu grmu režete stranske poganjke, pa zraste v manjše drevo. Listi so široki, zgornja stran je zelena, spodnja stran sivkasto zelena in dlakasta. Plodovi so nepravilnih oblik, okroglo podolgovati rahlo dlakasti s sončno rumeno lupino in prijetno močno aromo. Na prerezu sredine je močno izraženo pečkovje. Surova ni užitna, meso je zelo trdo in močno vleče skupaj zaradi čreslovin in jabolčne kisline. O Kutini sem slišala že v otroštvu, v pravljici, zakaj je bila Afrodita tako lepa. Uživala je sad kutine, saj je verjela, da prinaša srečo, ljubezen, lepoto in na koncu plodnost. Ko so bili rimski vojaki v naših krajih, so nam pustili verovanja. Vojaki, hrepeneči za svojimi ljubicami, so verjeli, da utrgan sadež pripelje do tvoje ljubljene osebe. Ženin in nevesta sta morala pojesti eno kutino prerezano na pol, češ da prinaša srečo in plodnost. Plod vsebuje: beljakovine, maščobe, sladkorje, pektin, sluzi, razne kisline, vitamine, rudninske snovi, kalij, železo in maščobna olja. Sok plodov vsebuje veliko čreslovin, ki se uporablja v raznih oblikah za vnetja v ustih, žrelu, pljučih in boleznih povezanih s prehladom. Sok se uporablja tudi pri motnji delovanja črevesja, saj ustavlja driske. Cele pečke namočene v vodi povzročijo, da postane voda sluzasta, to pa se uporablja za pomiritev dražečega kašlja, za izkašljevanje, ker povečuje nastajanje sluzi pri suhem kašlju, mehča in redči gosto sluz, ki je ne moremo izkašljati.
Zunanja uporaba: pri preležaninah, opeklinah, hemoroidih, praskah in kot obloge za oči. Namočimo prelikano krpo v gel iz kutine in položimo na prizadeto mesto.
Kulinarika: iz kutine se delajo džemi, marmelade, sokovi, čežane, likerji in žganja. Kutino razpolovimo, izdolbemo sredico, notri položimo svežo ali suho slivo. V pečici pečene kutine nadevane s slivami, orehi, lešniki ali skuto ter pomazane z maslom so prava poslastica.
Kutino lahko damo tudi v omaro za odišavljenje perila in sobe.
Kutin liker
2 kutini brez pečk drobno narežemo in damo v pol litra 70 % alkohola etanol, v to namočimo suho pomarančno lupino za 14 dni in vsak dan pretresemo, odcedimo IN stisnemo vsebino.
Pol litra vode in 1 kg sladkorja prekuhamo, ohlajeno raztopino zmešamo in prilijemo odcejenemu alkoholu. Večkrat pretresemo in pustimo odležati 1 mesec, da se sestavine lepo povežejo.
POZOR: Pečk ne drobimo, ker se iz zdrobljenih pečk izloči strupena cianovodikova kislina.
Avtor: Terezija Nikolčič, zeliščarica
Lektor: Jelica Pegan
Viri: Tomaž Petauer - Leksikon rastlinskih bogastev, ljudska izročila, tečaji in strokovna predavanja.