8 NAPAK PRI PRIPRAVI ZMRZNJENE ZELENJAVE
Zelenjava je zelo pomemben del zdrave prehrane. Veliko ljudi jo dandanes kupuje zamrznjeno, hkrati pa dela spodnjih 8 napak, ki na tak ali drugačen način zmanjšujejo pozitivne učinke prehranjevanja z zelenjavo …
Še preden pa se lotimo teh 8 napak, moramo odgovoriti na najpomembnejše vprašanje glede zmrznjene zelenjave: je zmrznjena zelenjava tako dobra kot sveža?
Vsekakor je precej blizu temu. Seveda zmrznjeno ni nikoli prav tako dobro kot sveže, vendar zelenjava, če je zmrznjena, shranjena in pripravljena na pravi način, ohrani večino svoje hranilne vrednosti, barve in tudi okusa. Prehranjevanje z zmrznjeno zelenjavo bo tako poskrbelo za veliko hranljivih snovi, ki jih potrebujemo za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.
Mimogrede, zakaj pa sploh uporabljamo zmrznjeno zelenjavo namesto sveže?
Preprosto – ker je cenejša, preprosteje in hitreje jo je pripraviti, pa še lažje jo je shranjevati.
Napaka #1: Kupite napačno vrečo zmrznjene zelenjave
O, da, prva napaka se običajno zgodi že kar v trgovini. Večina ljudi zmrznjeno zelenjavo namreč kupuje tako, da preprosto zgrabijo prvo vrečo, ki jo vidijo. Vse vreče zmrznjene zelenjave pa niso enako dobre. Z nekaterimi so namreč na njihovi poti do trgovine slabo ravnali, pa se je zelenjava v njih že odtalila, nato pa so jo spet zamrznili, kar žal povzroči, da zelenjava izgubi veliko hranil. Kako torej izbrati pravo vrečo? Če so posamezni kosi zelenjave »zlepljeni« skupaj, je to slab znak, da so se najverjetneje odtalili, potem pa so bili spet zamrznjeni …
Napaka #2: Mešate zmrznjeno in svežo zelenjavo
Še vedno je bolje dodati nekaj sveže zelenjave, kot pa jesti samo zmrznjeno, ni res? Pravzaprav ni. Uporabite samo svežo ali pa samo zmrznjeno, nikar pa ju ne mešajte. Mešanje namreč povzroča čudno teksturo, ki lahko pokvari videz in celo okus nekaterih kuhanih jedi.
Napaka #3: Zelenjavo odtajate, preden jo skuhate
Tega vam ni treba početi. Predhodno odtajanje namreč povzroči, da je zelenjava bolj kašasta, poleg tega pa lahko s tekočino, ki odteče, izgubimo dragocena hranila. Zelenjavo zato raje takoj začnite kuhati, saj se bo hitro odmrznila v loncu. Izjema je listnata zelena zelenjava, saj se skuha bolj enakomerno, če je pred tem vsaj delno odtajana. V nekaterih primerih pa si v pripravljeni jedi seveda ne želite tekočine, ki odteče pri odtajanju, zato morate zelenjavo odtajati in precediti že vnaprej.
Napaka #4: Kuhate jo predolgo
Večino zmrznjene zelenjave je treba le na hitro pogreti. Veliko ljudi pa jo doda v posodo takoj, ko začnejo pripravljati neko jed, zato se zelenjava skuha preveč, kar povzroča neprijetno teksturo, slabši okus in nižjo hranilno vrednost. Zelenjavo dodajte v vrelo vodo ali na vročo ponev torej šele proti koncu kuhanja, le za nekaj minut.
Napaka #5: Pripravljate jo na napačen način
Najbolj pogost način priprave zelenjave je kuhanje v vreli vodi. To pa ni tudi najboljši način, saj zelenjava tako malce oveni in izgubi precej hranil. Kako jo torej pripraviti bolje? S sotiranjem, praženjem ali pečenjem …
Napaka #6: Zmrznjeno jo hranite predolgo časa
Zelenjava lahko ostane zmrznjena vse od 8 do 12 mesecev, odvisno od vrste in tega, koga vprašate za nasvet o zmrzovanju. Čeprav pa je zelenjava po 12 mesecih še vedno užitna, to še ne pomeni, da je tudi tako okusna. Zelenjava namreč počasi izgublja okus, barvo in teksturo, ko je zamrznjena, zato jo je najbolje pojesti čim prej. Teden ali dva seveda ne bosta prinesla prav veliko razlike, nekaj mesecev pa se še kako pozna …
Napaka #7: Ne shranjujete je pravilno
Pri tem sta najpogostejši dve vrsti napak – obe pa sta povezani z vrečko, v kateri jo hranimo. Prva napaka je, da vrečka ni dobro zaprta, zato pride do oksidacije in številnih sprememb na zelenjavi. Druga napaka pa je, da zelenjavo zamrzujemo v ogromnih vrečkah. Zato po odmrznitvi ne porabimo cele vsebine vrečke, temveč preostanek zamrznemo nazaj. Z odmrzovanjem in ponovnim zamrzovanjem pa zelenjava izgubi precej hranilne vrednosti, da o njeni teksturi sploh ne govorimo.
Napaka #8: Ne pojeste je dovolj
Zelenjava je odlična za zdravje. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in drugih ključnih hranil, zato je jasno, da bi jo morali jesti prav vsak dan. Koliko pa? Odrasli bi morali na splošno (če ne štejemo posebnih primerov in določenih zdravstvenih stanj) vsak dan pojesti 2-3 skodelice zelenjave, otroci (malčki in starejši) pa v splošnem 1-2 skodelice, odvisno od njihove starosti.