Domov | Aktualno | KOPRIVA

KOPRIVA

 
Za leto 2022 izbrana zdravilna rastlina je velika kopriva - urtica dioica. Ta za nekatere nadležni pekoči plevel je v bistvu nepogrešljiva zdravilka za ljudi, živali in rastline. Že antični Plinij jo je priporočal kot hrano in pri pljučnih boleznih. V srednjem veku so verjeli, da pomaga pri težavah z zanositvijo in deluje kot afrodizijak, kar velja še danes. Pravljica H. C. Andersena o v labode začaranih princih pa spomni na predelavo stebel v tekstilne niti.
Kopriva je pogosta, na bogatih tleh splošno razširjena trajnica. Steblo in listi so prekriti z žgalnimi laski, drobni cvetki so združeni v goste »mačice«. Te so dobra hrana metuljem. Seme je drobno oreškasto. Mladi poganjki in listi vsebujejo železo, mangan, natrij, kalcij in vitamina A in C. Kot rastlina bogata z beljakovinami (ima jih več kot soja) je zelo primerna v vegetarijanski in veganski prehrani.
Vrtičkarji poznajo zdravilni čaj za škropivo proti listnim škodljivcem, pa tudi gnojilo iz daljši čas namočenih kopriv.
V veterini služijo koprivni pripravki za povečanje mlečnosti.
Industrija jo potrebuje za uporabo klorofila, za barvila in vlakna, pa tudi v kozmetiki zlasti za šampone.
V zdravilstvu se uporabljajo vsi deli rastline. Listi so za čaje, ki čistijo kri, razstrupljajo, pospešujejo prebavo in izločajo seč. Pomaga pri alergijah, sladkorni bolezni, putiki, ledvičnih in žolčnih kamnih, zaprtju in revmi. Sveži listi naj vrejo 1 minuto, suhi pa 10. Tinktura je za masažo sklepov ali lasišča. Tista iz korenine pa se po kapljicah jemlje pri težavah s prostato. Pri alergijah in slabi prekrvavitvi damo prevretek v kopalno kad. Že iz starih časov je poznano bičanje s šopom koprive pri putiki in revmi (grozno peče, ampak pomaga).

Francka Čuk