Domov | Aktualno | KNAJPIJADA, Bad ...

KNAJPIJADA, Bad Woerishofen, 23. 7. 2021

 

KNEIPPOV NAUK POVEZUJE.
Iz te zamisli je zrastla prireditev knajpijada, ki se je pred 20 leti osnovala v Bad Woerishofnu pod motom: skupno prekoračiti meje. V letu dvojnega praznovanja ob 200. letnici Kneippovega rojstva je bila tako mednarodna Kneipp-družina ponovno zbrana v Bad Woerishofnu, da bi šla S KNEIPPOM V BODOČNOST. Predsednica Kneipp-worldwide gospa Ingeborg Pongratz je pozdravila goste in domače prebivalce na otvoritveni slovesnosti in poudarila, da se veseli, da se lahko kljub koroni izvedejo druženja v Kneippovem mestu. Spomnila pa se je tudi tistih prizadetih, ki zaradi pandemije ali poplavne katastrofe niso mogli priti, prav tako kot oboleli.
Pregled potenciala naravnega zdravilstva v 21.stoletju je podal profesor dr. Jost Laghorst, vodja klinike za integrativno medicino in naravno zdravilstvo v Bambergu. To je bila osnovna tema posveta. Da lahko skupaj praznujemo te pomembne jubileje, me posebej veseli (je rekel), zlasti, ker s tem širimo Kneippov nauk in ga mednarodno samo še krepimo. To je tudi pomemben korak v smeri nesnovne kulturne dediščine, je poudaril predsednik Kneippove zveze Joachim K. Rudolph.
Mesto Bad Woerishofen je pripravilo kot organizator bogat in zanimiv program. Župan Stefan Welzel se veseli, da je mednarodna Kneippova družina sledila njegovi pobudi in prireditev prestavila iz maja v julij, da so jo lahko izvedli še v jubilejnem letu. Tu v Bad Woerishofnu so korenine Kneippovega nauka in tu se družimo pristaši, da praznujemo našega Sebastiana, je poudaril. Program je dopolnilo branje iz knjige Fascinacija Kneipp Harryja Klofata, ki so ga dopolnili z
anekdotami in prispevkom predsednika avstrijske Kneipp zveze mag.Georga Jillicha. Ta je opisal, kako se da razvijati Kneippovo delo v sodobnosti. Gospa Pongratz pa je predstavila še kraj naslednje
knajpijade: Avstrija 2023.
Da se je posrečilo tako praznovanje kljub pandemiji, gre zahvala vseh sodelujočih skupnemu trudu Kneipp-zvezi, Kneipp worldwide in še posebej mestu Bad Woerishofen.

Prevod
Francka Čuk