Domov | Aktualno | Predpraznične vonjave

Predpraznične vonjave

 

V teh najkrajših dneh, ko sta megla in mraz bolj pogosta kot sonce, moramo poskrbeti, da nas ne potolčeta naglica in ihta pri razmišljanju, kako izbrati darila in pripraviti praznovanje. Prav zdaj si moramo vzeti čas zase in se umiriti. Samo tako bomo imeli kaj od praznikov mi sami in naši bližnji z nami.

Kar hitro si pomagamo s prijetnimi vonjavami tako v stanovanju kot na telesu ali ob skodelici čaja. Zanimivo je, da občutimo določen vonj bolj ali manj prijetno tako, kot smo ga prvič zaznali.

Praznični občutek, ko diši po hiši, nam pričara že peka piškotov. Vanilija (v rogljičkih) blaži nervozo in stres ter stimulira tvorbo prebavnih sokov. Cimet je pravi aromaterapevt, saj pomirja podobno kot pomaranča, janež ali smrekove iglice.

Vse te vonje uporabimo v dišavnih lučkah, ki jih sami  pripravimo tako, da v 100 ml mandljevega olja umešamo 10 kapljic ekstrakta katere od dišav, na primer vanilije, vrtnice, sivke ali rožmarina. Sicer pa velja, da  melisa in pomarančni cvetovi pomirjajo, kamilica, sivka in meta razbremenijo, limonska trava, roženkraut in rožmarin pa vzpodbujajo.

Da sprostimo mišice in »očistimo« glavo, je dovolj 20 minutna kopel, po kateri se razvajamo še z masažo z dišečim oljem, se toplo zavijemo in počivamo vsaj pol ure. Ko se odločamo, kaj bi radi, premišljeno izberemo temu ustrezno olje. Pomaranča s svojim sladkim vonjem razvaja in blaži stres, pa tudi bronhitis. Bor ali smreka pomagata pri prehladih in pomirjata. Sivka je zanimiva zato, ker v nižjih koncentracijah pomirja, pri večjih pa vzpodbuja, prav tako kot rožmarin.

Že v starih časih so ljudje ob prelomnih dogodkih, kot Novo leto gotovo je, prebivališča pokadili. Za brinove vejice na južno - Tirolskem velja, da  ob sežiganju le-teh stare stvari odpustimo, pozabimo in gremo z novim naprej. Rožmarin na daritvenem ognju je po grškem verovanju zagotovil, da so bogovi sprejeli in raje izpolnili želje in prošnje ljudi. Večina verskih obredov še vedno vključuje tudi kadila, še posebej orientalska.

Francka Čuk