Domov | Zgodilo se je | Tradicionalne jedi in ...

Tradicionalne jedi in njihova sodobna uporaba

V četrtek, 16. januarja 2014 je v gostilni Pustov Mlin potekala kulinarična delavnica Tradicionalne jedi in njihova sodobna uporaba. Z lokalnimi gospodinjami in ponudniki hrane smo zapisali stare recepte, ki jih bomo obiskovalcem lahko ponudili kot okus našega območja.

V okviru izvajanja projekta Dobrote iz srca, smo izvedli kulinarično delavnico, ki se je je udeležilo dvajset članov Društva LAZ iz Jablaniške doline in Društva podeželskih žena in deklet Polšnik. S projektom želimo okrepiti lokalno samooskrbo in umestiti tradicionalno hrano na jedilnike lokalnih gostiln in kmetij, ki sprejemajo izletnike in izvajajo prireditve.

Po predavanju etnologinje Mije Bokal iz Razvojnega centra srca Slovenije o pomenu lokalne kulinarike za prepoznavnost in turistični razvoj območja, smo po skupinah preverili stare recepte za lokalno tradicionalno hrano, ki smo jo tudi okušali. Nato pa je kuharska mojstrica Darja Povše iz gostilne Pustov mlin pripravila posodobljene jedi iz lokalnih sestavin in podala še vrsto predlogov, ki bodo zlasti uporabni za domačije, ki sprejemajo goste. Zapis lokalnih jedi in njihova sodobna uporaba je zbrana v zgibanki receptov

Zapisala: Katarina Možina, Društvo Laz

Vabilo in program delavnice najdete na tej povezavi.

Slike iz delavnice si lahko ogledate v galeriji.