Domov | Zgodilo se je | Ogled dobre prakse - ...

Ogled dobre prakse - Prekmurje 2014

Ogled dobrih praks je bil del projekta Dobrote iz srca, ki ga je finančno podprlo LAS Srce Slovenije. V partnerstvu ga izvajata Društvo podeželskih žena in deklet Polšnik in Društvo za razvoj podeželja LAZ. Tako smo se v soboto, 10. maja skupaj odpravili v Pomurje in Prekmurje.

Najprej smo si ogledali Zadrugo Pomelaj iz Velike Polane. Na začetku projekta so imeli eno zaposleno osebo. V naslednjih letih pa se je Zadruga razvijala in vztrajala na svoji poti. Trenutno je zaposlenih 15 težje zaposljivih delavcev, sodelujejo z lokalnimi pridelovalci, imajo nasad vrb, izdelujejo vse vrste košar in ostale "pletene" izdelke, vkuhavajo pa tudi marmelade iz sadja v lokalnem okolju.Naslednja postaja je bila ogled paradižnikov blagovne znamke Lušt. Nasad paradižnikov se nahaja v Renkovcih pri Turnišču. Rastlinjake smo si lahko ogledali le od zunaj, saj nam je bil zaradi morebitnih okužb vstop prepovedan. Kljub temu, pa nam je predstavnik zelo nazorno razložil potek pridelave paradižnika, vse od sajenja, pa do končnega sortiranja in razpošiljanja v trgovine. Z veseljem smo si nabavili paradižnik in doma uživali v njegovem okusu.Sprehodili smo se ob Bukovniškem jezeru in krožni sprehajalni poti parka Sv. Vid, ki ima veliko energetskih točk, si umili oči pri Vidovem izviru in si napolnili svoje stekleničke v upanju, da bomo čimprej "spregledali". Pred kratkim so svojo ponudbo dopolnili še s pustolovskim parkom.


Istega dne se je v Dolgi vasi blizu Lendave odvijala prireditev Dan špargljev in špargljevih jedi, ki je bila to leto izvedena drugič. Vse jedi, ki smo jih poskusili, so bile izdelane z dodatkom špargljev (juha, rižota, krompir, priloga…). Tudi sladoled iz špargljev je bil zelo dober. V Prekmurju so v zadnjih letih zasadili veliko nasadov špargljev, zato je bila ponudba jedi iz le – teh zelo pestra tako je več stojnic ponujalo tudi sveže šparglje.


Popoldne smo se ustavili še na ekološki kmetiji Vila natura, kjer si je mladi par z visoko izobrazbo izbral delo na kmetiji. Tako sta popolnoma prenovila hlev, pustila nekaj starih dreves na dvorišču in obdelujeta nekaj hektarjev njiv. Razvila sta istoimensko blagovno znamko in prodajno mrežo po celi Sloveniji. Povezana sta tudi v projekt Ekoprlekija.Na koncu je sledila še ena "gasilska", nato pa smo se polni novih vtisov odpeljali proti domu, kjer smo lahko uživali ob izdelkih, ki smo jih nabavili na celodnevni ekskurziji.
 

 
Več slik z izleta si lahko ogledate v fotogaleriji.