Spreminjamo skupaj!

Skupaj delamo pozitivne spremembe. To smo zopet dokazali v aprilu, ko je potekal Dan za spremembe v Litiji in Šmartnem pri Litiji. S skupnostnimi akcijami, v katerih je sodelovalo več kot 200 prostovoljcev in 40 organizacij od nevladnih, javnih in gospodarskih družb smo zbrali skoraj 900 EUR in izvedli 23 akcij.  

Letos bo tako od začetka aprila do konca poteklo več kot 23 akcij. Verjamemo tudi, da bomo presegli lanskoletno število sodelujočih prostovoljcev in se zavihteli nad število 200 prostovoljcev. Akcije so letos naravnane tako, da delajo dobro za lokalno skupnost in njihove posameznike.

Nekaj akcij je že poteklo, od čistilnih in zbiralnih akcij, potekla je vsezasavska menjava sadik in semen, pridno nastaja pred mladinskim centrom tudi že prvi skupnostni vrt, ki je urejen po permakulturnih načelih. Glavna akcija barvanje otroških igrišč je zaradi slabega vremena ostala nedokončana, vendar bo dokončana do prve polovice meseca aprila, če jo seveda ne bo ponovno zagodlo vreme. Ena najbolj zanimivih akcij – ureditev skupnega sadovnjaka ob Ulici solidarnosti pa bo potekla predvidoma 26. aprila. Prav tako se še vedno lahko javite prostovoljci za razvoz prehrambenih paketov socialno ogroženim in druženje ter pomoč starejšim občanom.

 

450 EUR prostovoljnih prispevkov, ki smo jih zbrali ob gledaliških predstavah smo donirali dvema družinama, ki sta se znašli v stiski. Na Pohodu po Jablanški dolini se je s prostovoljnimi prispevki zbralo 250 € in s tem prispevalo k nadaljevanju opreme skupnih prostorov za medgeneracijsko druženje v gasilskem domu Jablanica. V Muzeju premoderne umetnosti v Hotiču so z dobrodelno umetniško trgovino in prostovoljnimi prispevki zbrali 50 € namenjene razvoju kulturne dejavnosti. Skupaj smo napolnili cel zabojnik s starim papirjem ter tako skupaj zbrali za cca 1,8 tone papirja, kar predstavlja približno 120 EUR in bo namenjeno podpori športnih dejavnosti med mladimi v okviru Ženskega rokometno društvo Litija.

 

Dneva za spremembe ne bi bilo, če se v akcijo ne bi vključilo tolikšno število donatorjev, sponzorjev, podpornikov in prostovoljcev.

Sodelujoče organizacije v tokratni akciji so bile:
 1. Agrolit d.o.o.
 2. Barček Šparček
 3. Biobrazda trgovina - proizvodnja Damjan Čamernik s.p.
 4. Dajmox d.o.o.
 5. Denis Bašić s.p.
 6. Društvo Nova kultura Litija
 7. Društvo podeželske mladine Litija – Šmartno
 8. Društvo upokojencev Litija
 9. Društvo za razvoj podeželja Laz
 10. Gimnazija Litija in gledališka zasedba Teater 16
 11. Hipermarket Spar Litija
 12. JUB d.o.o.
 13. KGZ Litija z.o.o.
 14. KLIŠE
 15. Kmetijsko posestvo Grmače
 16. Kreativ Jernej Kres s. p.
 17. KSP Litija
 18. KUD Muze premoderne umetnosti
 19. KUD Vajkard
 20. Mestna skupnost Litija
 21. Mladinski center Litija
 22. Mladinski svet občine Litija
 23. Mladinsko društvo Jevnica
 24. Neformalna skupina PermaKUL
 25. Občina Litija
 26. Občina Šmartno pri Litiji
 27. Papirnica Vevče d.o.o.
 28. Picerija As
 29. Picerija Kovač
 30. Picerija Maček
 31. Pika d.o.o.
 32. Predilnica Litija d.o.o.
 33. Skavtski steg Litija 1 – Pojoči volkovi
 34. Srčna kuhna
 35. Stičišče NVO osrednje Slovenije
 36. Teater16
 37. Trgograd d.o.o.
 38. Zadruga traparij
 39. Žensko rokometno društvo Litija
 40. Žima d.d.
Ter seveda številni drugi donatorji in prostovoljci.

Ker pa je prostovoljstvo poglavitni namen delovanja akcije smo v sklopu Dneva za spremembe v soboto, 5. 4. 2014 podelili tudi priznanje Naj mlada prostovoljka Občine Litija za leto 2013. Ta naziv si je s svojim prostovoljnim delom prislužila Tea Rozina iz Mladinskega društva Jevnica.

Hvala vsem, ki ste ponovno dokazali, da lahko spreminjamo skupaj in se ne prepuščamo zgolj toku!

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.