Pripravo senčnega poročila o stanju ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v Sloveniji

Ob alarmantnem zmanjševanju standarda ekonomskih in socialnih pravic v Sloveniji so se pri Inštitutu Ekvilib odločili, da organizirajo pobudo za pripravo senčnega poročila o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah za Odbor Združenih narodov o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah v Ženevi. Pobudo pripravljajo v sodelovanju z močno nevladno organizacijo Center for economic and social rights (CESR.org) iz New Yorka. 

Ključno se jim zdi, da se zbere čim več nevladnih organizacij, ki lahko vsaka s svojega področja delovanja državi nastavi ogledalo in tako pomembno prispeva k delu Odbora s svojimi opažanji o stanju ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v Sloveniji. S senčnim poročilom bi nedvomno lahko vplivali na priporočila Odbora Sloveniji in tako pridobili pomemben in učinkovit vzvod v prizadevanjih za izboljšanje ravni varstva teh pravic na domačih tleh.

Zato vabijo na uvodno srečanje NVO v četrtek 12. 9. ob 14h, ki bo potekalo na Metelkovi 6 v prostorih Sloge (2. nadstropje na desno).

Na srečanju se bomo pogovorili o najbolj ključnih področjih, ki bi jih lahko vključili v senčno poročilo, npr. zmanjševanje posameznih socialnih pravic, povečevanje revščine, alarmantno stanje na trgu dela, posebej za posamezne skupine, brezposelnost, regresija in splošna apatija na področju varstva pred diskriminacijo, odsotnost resne stanovanjske politike, krčenje obsega pravic iz naslova zdravstvenega varstva ipd.

Več na spletni strani Ekvilib Inštituta.

VIR: Fundacija BIT Planota
Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.