Pozor lastniki spletnih strani, kazen pri uporabi piškotkov brez privolitve uporabnika

Lastniki spletnih strani imamo časa do 15. junija 2013, da uporabo piškotkov prilagodimo novim zahtevam zakonodaje, ki je začela veljati v začetku leta 2013. Do takrat imajo upravljavci spletnih mest čas, da svoje prakse uporabe piškotkov prilagodijo tako, da bodo skladne z novimi zahtevami zakonodaje – da obveščajo uporabnike o uporabi piškotkov in pridobijo privolitve za tiste piškotke, kjer je to potrebno.

Kaj so piškotki?


Piškotek je majhna datoteka, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Sam piškotek ne vsebuje informacij vendar se na vaš računalniku shrani majhna tekstovna datoteka, ki vsebuje življensko dobo piškotka, ime strežnika (oz ime domene) in generirano unikatno število. O naslednjem obisku istega spletnega mesta spletna stran preveri in pridobi vsebino piškota. Spletna stran prepozna uporabnika in na podlagi informacij izboljša uporabniško izkušnjo. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih stran in z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet (Google Analitics), omogočajo napredno oglaševanje, ob ponovnem obisku se ni potrebno ponovno prijavljati v spletno stran,…itd


Zakaj so piškotki lahko problematični?


Pri uporabi piškotkov lahko pride do zlorab saj je mogoče uporabniku slediti, ustvariti profil in temu prilagajati določene aktivnosti na internetu, preferirati določena iskanja ali pri uporabi oglaševalskega sledenja (npr: Google remarketing). To poteka brez vednosti in privolitve uporabnika. Namestitev piškotka v vaš internet brskalnik je povsem avtomatična. Piškotke izbrišete ročno, vendar večina od nas tega ne dela ali pa s časoma to opustimo.

Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost.

Prav zato je bil sprejet Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa za zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
 

Pri katerih piškotkih je obvezna privolitev uporabnika?

 
  • Piškotki, vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki in ne prenehajo po tem, ko se uporabnik izpiše iz družbenega omrežja
  • Piškotki za namen analiziranja prometa (npr. Google Analytics)
  • Piškotki vezani na namen oglaševanja in trženja
  • Uporaba piškotov pri spletnem vedenjskem oglaševanju


Za kršitelje so predvidene naslednje kazni:

 
  • do 20.000 eurov za pravno osebo, ki velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo
  • 200 do 1.000 eurov za pravno osebo, ki ne velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost;
  • 100 do 500 eurov za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek.
Nadzor nad novimi pravili bo izvajal Informacijski pooblaščenec RS. Zato preverite vašo spletno stran. Če je potrebno vstavite obvestilo za uporabnike vaše spletne strani, da lahko uporabljate piškotke.

VIR: DATA

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.