Prostovoljci pokazali vztrajnost

Osrednjo prireditev Festivala prostovoljstva, ki jo že trinajsto leto zapored organizira Slovenska filantropija, je 16. aprila, kljub slabi vremenski napovedi na številnih stojnicah na Prešernovem trgu v Ljubljani soustvarjalo skoraj 80 organizacij iz cele Slovenije.

S svojim obiskom so prostovoljci vseh starosti dokazali, da so ljudje dobre volje in svoje delo jemljejo zelo resno ter jih tudi dež in mraz sredi maja ne ovirata pri njihovem poslanstvu.

V okviru festivala je potekal tudi posvet in okrogla miza za spremembe zakonodaje in spodbujanje prostovoljstva. Posvet je potekal z aktivnimi prostovoljci in organizatorji prostovoljskega dela, kako bi lahko s spremembo slovenske zakonodaje dosegli lažje izvajanje prostovoljskega dela. Dotaknili so se neizvajanih členov Zakona o prostovoljstvu, ki se nanašajo na neobdavčitve stroškov, vpeljavo prostovoljstva v šolstvo, in spregovorili o spodbujanju prostovoljstva med brezposelnimi. 

Na okrogli mizi z naslovom Vzgibi za prostovoljstvo v različnih življenjskih obdobjih pa so gosti Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije, Sašo Kronegger, socialni pedagog, Tina Golob, učiteljica OŠ Vransko z učenko Zalo Križnik ter Vilijem Tomat iz Gasilske zveze Slovenije ugotavljali, da so motivi za prostovoljstvo raznovrstni in da se razlikujejo tako pri posameznikih kot tudi pri posameznih prostovoljskih delih. Za mlade in njihovo prostovoljsko pot pa so najpomembnejši motivirani in izkušeni mentorji.

VIR: Slovenska filantropija

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.